Glicerin – sastojak svakog kozmetičkog proizvoda

Ako obraćate pozornost na sastav proizvoda, u gotovo svakom opisu proizvoda pronaći ćete oznaku ‘glicerin’. Ova oznaka možda vam je poznata kao opis masnoće u proizvodu koja hidratizira kožu. No, što zapravo je glicerin? Od kuda dolazi? Koje su njegove prednosti za tvoju kožu? Glicerin u kozmetici je najopćenitiji pojam i vrijeme je da saznaš istinu o tome zašto ga uopće koristimo kao sastav u kozmetičkim proizvodima.

Što je glicerin?

Glicerin je organski spoj poznat kao glicerol, a radi se o bistroj, želatinastoj tekućini bez mirisa slatkog okusa. Može se dobiti fermentacijom šećera ili sintetski – iz propilena (radi se o metodi šećernog vrenja), hidrolizom (razgradnja molekula kovalentnih složenih kemijskih spojeva u reakciji s vodom), te iz masti (biljna ili životinjska). Kada ga namažemo na kožu, možemo osjećati blagu toplinu. A to se događa zato što je glicerin humektant. To znači da glicerin privlači vlagu i smanjuje nestajanje vlage u koži. Kada se glicerin poveže s vlagom u koži, događa se egzotermna reakcija, zato osjećamo toplinu kada ga namažemo. Dobro je znati da glicerin nije otrovan za kožu.

Tajna u svemu su molekule glicerina. Naime, glicerin je alkohol i njegove molekule izgledaju kao mala krunica s tri kapljice alkohola na vrhu i tri ugljika u bazi koji drže sve zajedno. Stoga, a jednom kapljicom alkohola po ugljiku, glicerin može držati puno vode.

Zašto se glicerin nalazi u kozmetici?

Glicerin je u kozmetici poznat kao prirodni čimbenik koji daje koži vlagu (time i sprječavajući da vlaga nestane). Osim toga, poboljšava glatkoću kože, odnosno čini ju mekom. Stoga je kompatibilan za bilo koji tip kože i za sve dobne skupine, sredstvo je za regeneriranje kose i daje joj hidrataciju, te je sredstvo za oralnu njegu.

Prema podacima istraživanja iz tvornica koje proizvode kozmetiku, glicerin je treći najčešće prijavljen sastojak svakog kozmetičkog proizvoda, nakon vode i parfema. (Istraživanje – Safety Assessment of Glycerin as Used in Cosmetics).

Ako obratimo pozornost na neke proizvode možemo odgovoriti na pitanje čemu služi glicerin u proizvodima.

Šampon – zadržava vlagu u kosi, hidratizira ju. Koristi se kao sredstvo zgušnjavanja šampona, time tekstura šampona postaje gusta i bogata

Losioni za tijelo – hidratizira kožu

Paste za zube – sprječava da pasta ne bude suha i pomaže da pasta bude slatkog okusa

Osim hidratantnih svojstava, glicerin se smatra korisnim za ublažavanje dodatnih zdravstvenih problema, uključujući iritacije i zatvaranje kože. Također je vrijedan sastojak brojnih farmaceutskih i prehrambenih pripravaka.

Glicerin u kozmetičkim proizvodima

Gotovo nema kozmetičkog proizvoda bez glicerina. Ako sada primite bilo koji proizvod i pogledate sastojke pronaći ćete ovaj sastojak. Nalazi se u regeneratorima za kosu, kremama za njegu kože i kremama za sunčanje, proizvodima za ispiranje (proizvodi za oralnu higijenu), proizvodu za kupku, proizvodima za bebe, losionima, parfemima, pa čak i sprejevima za kosu, dezodoransima, kremama za brijanje, sapunima itd.

Oznake na pakiranju kozmetičkih proizvoda

Kada čitate sastav proizvoda na pakiranju, glicerin možete pronaći pod oznakama:

Glycerol, Glycerolum, Glicerol, Glyzerin, 1,2,3-Propantriol, Glycerinester, Pfl. Glycerin, Clycerin, Glycreth-26, Polyglycerol, Vegetable Glycerin

 

Prednosti glicerina

Osim hidratacije i zadržavanje vlage u koži, glicerin ima i druge prednosti.

  • Pomaže u zaštiti kože od iritacija
  • Pomaže u njezi suhe kože, dajući joj mekoću i podatnost
  • Učvršćuje kožu, čini ju snažnijom i zaglađenom
  • Povećava prodiranje drugih sastojka u dublje slojeve kože
  • Poboljšava otpornost kože i daje mladenački izgled
  • Uključen je u aktivnost akvaporina na površini kože (akvaporin – proteini koji kanaliziraju protok vitalnih hidratantnih supstanca na površini kože)
  • Sprječava ljuštenje kože
  • Poboljšava strukturu i izgled kože
  • Pomaže u sazrijevanju stanica kože
  • Poboljšava elastičnost kože
  • Pomaže u zacjeljivanju kože kada imamo rane
  • Može se koristiti kao sredstvo za čišćenje kože

Izvori glicerina

Obično, glicerin se dobiva iz izvora životinjske masti i biljnih ulja.

Životinjske masti

Glicerin iz životinjskih masti potječe od životinjskih triglicerida, jedne vrste molekule masnoće koja se obično nalazi u životinjskoj krvi i glavna je komponenta masnog tkiva životinje. Svaka molekula triglicerida sadrži tri lanca masnih kiselina, koji su svi povezani s glicerolnom osnovicom. Tijekom pripreme sapuna, spojevi koji drže masne kiseline na glicerolu su slomljeni, dajući glicerin kao nusprodukt.

Masnoća se pomiješa s vodom i zagrijava se na srednjoj do niskoj temperaturi dok ne postane gusta. Zatim se smjesa ohladi preko noći u hladnjaku. Otvrdnuta smjesa može se ili kuhati kako bi se uklonio višak vode ili zategnuti kako bi se uklonile nečistoće tada se može koristiti u sapunima, losionima ili proizvodima za kosu.

Biljna ulja

Sva sreća  možemo pronaći glicerin i u biljkama. Obično se radi iz sojinog ulja, kokosovog i palminog ulja. Biljni lipidi se također tipično pohranjuju kao trigliceridi. Trigliceridi biljke često se razlikuju od triglicerida životinja zbog njihovih lanaca masnih kiselina; biljni trigliceridi obično sadrže nezasićene lance masnih kiselina.

Biljni glicerin se često koristi u ljepoti, jer se lako apsorbira u kožu, što kožu olakšava apsorpciju aktivnih sastojaka u proizvodu.

Kako bi znali što stavljamo na kožu, dobro je informirati se o sastojcima proizvoda. Samom oznakom ‘glycerin’ na ambalaži, ne možemo biti sigurni o kakvom izvoru glicerina se radi. Stoga je najsigurnije koristiti veganske proizvode,  odnosno one koji ne sadrže nikakve životinjske sastojke.

Be Pure
Ova stranica koristi "kolačiće" (eng. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i praćenje posjećenosti. Postavke prihvata kolačića možete podesiti u vašem internet pregledniku. Nastavkom korištenja stranice smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "Prihvaćam"