Glicerin – sastojak svakog kozmetičkog proizvoda

Glicerin - sastojak svakog kozmetičkog proizvoda

Ako obraćaš pozornost na sastav proizvoda, u gotovo svakom opisu proizvoda pronaći ćeš oznaku ‘glicerin’. Ova oznaka možda ti je poznata kao opis masnoće u proizvodu koja hidratizira kožu. No, što zapravo je glicerin? Od kuda dolazi? Koje su njegove prednosti za tvoju kožu? Glicerin u kozmetici je najopćenitiji pojam i vrijeme je da saznaš istinu o tome zašto ga uopće koristimo kao sastav u kozmetičkim proizvodima.

 

glicerin u kozmetičkim proizvodima, glicerin kozmetika

 

Glicerin je organski spoj poznat kao glicerol, a radi se o bistroj, želatinastoj tekućini bez mirisa slatkog okusa. Može se dobiti fermentacijom šećera ili sintetski – iz propilena (radi se o metodi šećernog vrenja), hidrolizom (razgradnja molekula kovalentnih složenih kemijskih spojeva u reakciji s vodom), te iz masti (biljna ili životinjska). Kada ga namažemo na kožu, možemo osjećati blagu toplinu. A to se događa zato što je glicerin humektant. To znači da glicerin privlači vlagu i smanjuje nestajanje vlage u koži. Kada se glicerin poveže s vlagom u koži, događa se egzotermna reakcija, zato osjećamo toplinu kada ga namažemo. Dobro je znati da glicerin nije otrovan za kožu.

Tajna u svemu su molekule glicerina. Naime, glicerin je alkohol i njegove molekule izgledaju kao mala krunica s tri kapljice alkohola na vrhu i tri ugljika u bazi koji drže sve zajedno. Stoga, a jednom kapljicom alkohola po ugljiku, glicerin može držati puno vode.

 

glicerin kozmetika, molekula glicerina

 

 

 

glicerin u kozmetici

 

Glicerin je u kozmetici poznat kao prirodni čimbenik koji daje koži vlagu (time i sprječavajući da vlaga nestane). Osim toga, poboljšava glatkoću kože, odnosno čini ju mekom. Stoga je kompatibilan za bilo koji tip kože i za sve dobne skupine, sredstvo je za regeneriranje kose i daje joj hidrataciju, te je sredstvo za oralnu njegu.

Prema podacima istraživanja iz tvornica koje proizvode kozmetiku, glicerin je treći najčešće prijavljen sastojak svakog kozmetičkog proizvoda, nakon vode i parfema. (Istraživanje – Safety Assessment of Glycerin as Used in Cosmetics).

Ako obratimo pozornost na neke proizvode možemo odgovoriti na pitanje čemu služi glicerin u proizvodima.

Šampon – zadržava vlagu u kosi, hidratizira ju. Koristi se kao sredstvo zgušnjavanja šampona, time tekstura šampona postaje gusta i bogata

Losioni za tijelo – hidratizira kožu

Paste za zube – sprječava da pasta ne bude suha i pomaže da pasta bude slatkog okusa

Osim hidratantnih svojstava, glicerin se smatra korisnim za ublažavanje dodatnih zdravstvenih problema, uključujući iritacije i zatvaranje kože. Također je vrijedan sastojak brojnih farmaceutskih i prehrambenih pripravaka.

 

glicerin u kozmetici

 

Gotovo nema kozmetičkog proizvoda bez glicerina. Ako sada primite bilo koji proizvod i pogledate sastojke pronaći ćete ovaj sastojak. Nalazi se u regeneratorima za kosu, kremama za njegu kože i kremama za sunčanje, proizvodima za ispiranje (proizvodi za oralnu higijenu), proizvodu za kupku, proizvodima za bebe, losionima, parfemima, pa čak i sprejevima za kosu, dezodoransima, kremama za brijanje, sapunima itd.

Oznake na pakiranju kozmetičkih proizvoda

Kada čitate sastav proizvoda na pakiranju, glicerin možete pronaći pod oznakama:

Glycerol, Glycerolum, Glicerol, Glyzerin, 1,2,3-Propantriol, Glycerinester, Pfl. Glycerin, Clycerin, Glycreth-26, Polyglycerol, Vegetable Glycerin

 

glicerin u kozmetici, prednosti glicerina za kožu

 

Osim hidratacije i zadržavanje vlage u koži, glicerin ima i druge prednosti.

 • Pomaže u zaštiti kože od iritacija
 • Pomaže u njezi suhe kože, dajući joj mekoću i podatnost
 • Učvršćuje kožu, čini ju snažnijom i zaglađenom
 • Povećava prodiranje drugih sastojka u dublje slojeve kože
 • Poboljšava otpornost kože i daje mladenački izgled
 • Uključen je u aktivnost akvaporina na površini kože (akvaporin – proteini koji kanaliziraju protok vitalnih hidratantnih supstanca na površini kože)
 • Sprječava ljuštenje kože
 • Poboljšava strukturu i izgled kože
 • Pomaže u sazrijevanju stanica kože
 • Poboljšava elastičnost kože
 • Pomaže u zacjeljivanju kože kada imamo rane
 • Može se koristiti kao sredstvo za čišćenje kože

 

glicerin u kozmetici, ljepota i njega kože

 

glicerin u kozmetici. izvori glicerina u kozmetici, biljni glicerin za kožu

 

Obično, glicerin se dobiva iz izvora životinjske masti i biljnih ulja.

Životinjske masti

Glicerin iz životinjskih masti potječe od životinjskih triglicerida, jedne vrste molekule masnoće koja se obično nalazi u životinjskoj krvi i glavna je komponenta masnog tkiva životinje. Svaka molekula triglicerida sadrži tri lanca masnih kiselina, koji su svi povezani s glicerolnom osnovicom. Tijekom pripreme sapuna, spojevi koji drže masne kiseline na glicerolu su slomljeni, dajući glicerin kao nusprodukt.

Masnoća se pomiješa s vodom i zagrijava se na srednjoj do niskoj temperaturi dok ne postane gusta. Zatim se smjesa ohladi preko noći u hladnjaku. Otvrdnuta smjesa može se ili kuhati kako bi se uklonio višak vode ili zategnuti kako bi se uklonile nečistoće tada se može koristiti u sapunima, losionima ili proizvodima za kosu.

Biljna ulja

Sva sreća  možemo pronaći glicerin i u biljkama. Obično se radi iz sojinog ulja, kokosovog i palminog ulja. Biljni lipidi se također tipično pohranjuju kao trigliceridi. Trigliceridi biljke često se razlikuju od triglicerida životinja zbog njihovih lanaca masnih kiselina; biljni trigliceridi obično sadrže nezasićene lance masnih kiselina.

Biljni glicerin se često koristi u ljepoti, jer se lako apsorbira u kožu, što kožu olakšava apsorpciju aktivnih sastojaka u proizvodu.

 

glicerin u kozmetitci, prirodna kozmetika

 

Kako bi znalo što stavljamo na kožu, dobro je informirati se o sastojcima proizvoda. Samom oznakom ‘glycerin’ na ambalaži, ne možemo biti sigurni o kakvom izvoru glicerina se radi. Stoga je najsigurnije koristiti veganske proizvode,  odnosno one koji ne sadrže nikakve životinjske sastojke.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Posljednje objave

PROIZVODI NA AKCIJI

crta2

ZAVRTITE I OSVOJITE!

1 besplatni proizvod  ili popust
Isprobajte sreću
Never
Remind later
No thanks