Karmin – okrutni sastojak u kozmetici

ISTAKNUTA SLIKA 1

Crveni ruž je uobičajen make-up proizvod gotovo svake žene. Boja crvenih usnica izgleda neodoljivo i ističe usne. Crvena boja u kozmetici je sveprisutna, bez obzira radi li se o make upu za oči, usne ili obraze. Uobičajeno, na žalost izvor ovog pigmenta dolazi od životinje, točnije od kukaca. U nastavku otvaramo Pandorinu kutiju i otkrivamo sve o jednom od uobičajenih sastojaka u kozmetici – karminu.

Što je karmin?

Karmin je svima poznati sastav u kozmetici koji daje crveni pigment konačnom proizvodu. Baza crvenog pigmenta u dekorativnoj kozmetici je karminska kiselina koja potječe od kukaca. Radi se o ženkama kukaca zvanog košenil (Dactylopius coccus). Zašto samo ženka? Zato što samo ženke imaju u sebi crveni pigment, a oplođene ženke ga imaju više od neoplođenih. Ova vrsta kukaca živi kao parazit na kaktusima i podrijetlo im je Meksičko.

Kako se dobiva crvena boja?

S obzirom da najviše pigmenta nose oplođene ženke, uzgajivači uzimaju ženke prije nego što polože jajašca, zatim ih osuše i drobe kako bi dobili crveni prah. Ovaj proces dobivanja crvene boje u kozmetici djelomično se smatra prirodnim, ali za dobivanje različitih nijansi boja koristi se kemijski spoj aluminija ili kalcij-aluminija.

Makeup proizvođači koriste ovaj sastojak jer smatraju da je to najbolji sastojak za postizanje najboljih rezultata u nijansama ružičastih i crvenih boja u kozmetici, a time se proizvod i dalje deklarira prirodnim.

wopkarmin u kozmetici

Karmin nije veganski

U kozmetičkim proizvodima ovaj sastojak se ne smatra veganskim, već okrutnim načinom kojim se dobiva željeni proizvod. Ako se proizvod deklarira kao organski ili prirodan, to ne znači da ne sadrži karmin! Mnogo proizvođača kozmetike će napisati da proizvod može sadržavati karmin, što znači da većina kozmetičkih proizvoda sadrži karmin.

Također, ovaj sastojak može izazvati alergijske reakcije. Na primjer, ukoliko postoji iritacija na području oko očiju ili dermatitis na obrazima korištenjem proizvoda, moguće je da se radi o alergijskoj reakciji na karmin.

Gdje se nalazi karmin kao crveni pigment?

Osim u kozmetici, karmin se može pronaći i u hrani. Hrana poput jogurta, bombona, preljeva, đemova koja je crvene boje može sadržavati karmin (E120). Pića popust raznih sokova, također sadrže karmin kako bi se dobila željena boja proizvoda. Karmin se može nalaziti i u obojenoj tkanini. Kada se radi o kozmetici karmin se nalazi u ruževima za usne, sjajilima za usne, balzamima za usne, sjenilima za oči, rumenilima za obraze, lakovima za nokte te proizvodima za njegu – šamponima.

 

karmin u kozmetici lak za nokte

Oznake na proizvodima za karmin su:

Carmine, Carmine (Coccus Cactil), Carmine 5297, Carmine Ultra-Fine, Carminic Acid, Carminic Acid Lake, Cochineal, Cochineal Extract, Natural Red 4, B Rose Liquid, Natural Dyes, Natural Pigments, Crimson Lake, C.I. 75470 ili E120.

Alternative

Alternative karminu su biljke! Može li bolje? Naime, cikla je jedna od alternativa koja daje boju kozmetičkim proizvodima kao što su ruževi za usne, proizvodi u prahu odnosno sjenila i rumenila ili proizvodima za njegu, točnije šamponima. Osim cikle, često se koristi korijen biljke volujak (engl.alkanet – Alkanna tinctoria). Ostale alternative su grožđe, repa, kurkuma, šafran, mrkva, klorofil, annatto (ekstrakt vanjskog sloja sjemenki tropskog grma Bixa).

Proizvodi bez karmina mogu biti manje jarko crveni, odnosno svjetlije nijanse, ali zato nisu iritirajući i privlačniji su jer pružaju prirodan izgled.

alkanet u kozmetici

Druga alternativa su sintetička bojila. No, ona mogu biti dobivena iz katrana ili nafte. Postoje i mineralni pigmenti – aditivi u boji koji se koriste za kvalitetne kozmetičke proizvode. Mineralni pigmenti su visokoučinkoviti aditivi u boji koji se koriste za bojanje kvalitetnih kozmetičkih proizvoda. Ovi aditivi se miješaju s drugim bojama kako bi se stvorila neprozirnost, efekt boja i jedinstvene nijanse koje rezoniraju s potrošačima.

Danas možemo pronaći sve više kozmetike koja je mineralna. Sastojci koji čine čistu mineralnu dekorativnu kozmetiku su:

  • Titanov oksid
  • Cinkov oksid
  • Liskun
  • Željezni oksid

Mineralni pigmenti smatraju se netoksičnima i sigurnima za uporabu u kozmetici. Ukoliko kozmetika sadrži neke od ovih sastojaka, proizvod se može nazvati mineralnim. No, to ne znači da ne postoji mogućnost da proizvod sadrži kemikalije.

Da bi izbjegli karmin u kozmetici, pročitajte sastojak proizvoda. U našoj trgovini možete pronaći kozmetiku koja ne sadrži karmin. Kozmetika bez karmina je kozmetika bez okrutnosti prema živim bićima, pa čak i bubama. Alternativa crvenom pigmentu u kozmetici je mineralni pigment koji je siguran za kožu. Njegova nijansa je prirodna i istaknut će vašu prirodnu ljepotu. 😉

Pacifica Blushious Coconut & Rose Infused rumenilo

Pacifica Solar kompletna mineralna paleta u boji

Pacifica Natural Devocean ruževi za usne

Pacifica Enlightened sjajila za usne

 

 

Be Pure
Ova stranica koristi "kolačiće" (eng. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i praćenje posjećenosti. Postavke prihvata kolačića možete podesiti u vašem internet pregledniku. Nastavkom korištenja stranice smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "Prihvaćam"