Veganski kozmetički proizvod

Pojam veganski kozmetički proizvod kao može biti shvaćen različito, odnosno može biti krivo pretpostavljen. Neki će misliti da se radi o prirodnom proizvodu, neki će pomisliti da se radi o proizvodu koji je za vegane. Niti jedna od ovih pretpostavka nije točna! Razjašnjavamo nedoumice pojma koji je sve popularniji kada se govori o kozmetici.

Pojam – veganski kozmetički proizvod

Veganstvo je ne samo odabir načina prehrane, već životni stil. To uključuje i odabir kozmetičkih proizvoda. Koža je jedan od najviše eksponiranih dijelova našeg tijela, u doticaju s okolinom, dok je ujedno dio našeg organizma.

Ideja veganskog proizvoda u kozmetici je da proizvod ne sadrži nikakve sastojke životinja niti derivate životinja. Životinje ne trebaju patiti i umrijeti da bi mi imali ono što želimo. Ono što je potrebno našoj koži možemo naći u prirodi. Danas je sve veći izbor veganskih proizvoda u kozmetici, što može biti vrlo škakljivo. Naime, u hrani ćemo lako prepoznati da proizvod ne sadrži mlijeko, jaja ili med. Kada pričamo o kozmetici teško je prepoznati koji proizvod je zapravo veganski. Čitajući sastojke proizvoda većinu sastojka ne znamo prepoznati i time ne razumijemo što je u proizvodu. To uključuje sastojke poput meda ili pčelinjeg voska, želatin, karmin, lanolin, kolagen. U ovoj temi spomenut ćemo samo neke.  Sastojka je mnogo te ćemo o tome pisati u nekom drugom članku.

Što su životinjski sastojci u kozmetičkim proizvodima?

Životinjski sastojci u kozmetičkim proizvodima su oni koji su iz direktnog ili indirektnog izvora životinje. Mogu biti uzeti od životinja koje su žive ili od onih koje su ubijene da bi se do sastojka došlo. Ti sastojci su životinjski ostaci. Sastojci koji se uzimaju indirektno su oni od živih životinja – med, pčelinji vosak, šelak i lanolin. Kompanije tvrde da su takvi proizvodi prirodni i da životinje ne pate. No, veganski proizvodi izbjegavaju sve sastojke koji imaju veze sa životinjama.

Veganski proizvod vs. vegetarijanski proizvod

Pojasnimo pojam veganskog proizvoda i vegetarijanskog proizvoda. U čemu je razlika? Veganski proizvod je onaj koji ne sadrži sastojke kao što su jaja, mliječne supstance, pčelinji vosak i med. Dok vegetarijanski proizvod ne sadrži sastojke koji su bili dio životinje, ali mogu sadržavati sastojke koje smo spomenuli kod veganskih proizvoda.

Veganski brand vs. veganski proizvod

Neki od brendova mogu nuditi proizvode koju su veganski, ali da sam brend nije veganski. Što to znači? Naime, brend može imati u ponudi proizvode koji ne sadrže nikakve životinjske sastojke i proizvode koji sadrže.

Kako razlikovati veganske kozmetičke proizvode od ostalih?

Veganski proizvodi sadrže prepoznatljiv logo ili pečat koji jasno naznačuje da se radi o proizvodu koji je bez životinjskih sastojaka ili o brendu koji u ponudi ima sve proizvode bez životinjskih sastojaka. Donosimo vam najpoznatije oznake.

Veganski proizvod je samo oznaka koja opisuje proizvod koji ne sadrži životinjske sastojke. Kada bi pričali o kvaliteti, efektivnosti proizvoda ili zamjenskim sastojcima možemo vidjeti da nije svaki veganski proizvod jednak. Veganski proizvod ne znači da proizvod sadrži organske biljne sastojke, a neki može sadržavati i kemijske sastojke koji zamjenjuju životinjske. Možemo to opisati kao vegansku hranu; nije sva hrana zdrava i prirodna, već može biti tretirana kemikalijama. Nije isto uzgojimo li salatu sami ili smo kupili u trgovini. Stoga je najbolje pročitati sastojke proizvoda, ukoliko proizvod nije pečatiran kao organski.

Be Pure
Ova stranica koristi "kolačiće" (eng. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i praćenje posjećenosti. Postavke prihvata kolačića možete podesiti u vašem internet pregledniku. Nastavkom korištenja stranice smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "Prihvaćam"