Životinjski sastojci u parfemima

Kada bi se duhovnost usporedila s parfemom, glavne note bi bile mir, sloboda, suosjećanje, poniznost, jedinstvo, srčane note čistoće, univerzalne jednakosti, predanosti, iskrenosti i mudrosti i uzvišena osnovna nota bezuvjetne ljubavi.

Ovakav parfem nikako ne bi bio napravljen od životinjskih sastojaka. Kako birate parfem? Prema sastojcima, mirisu kojeg volite ili koji opisuje vašu osobnost? Uglavnom, biramo parfem ne znajući što se u njemu nalazi. Pronašli smo miris koji opisuje nas, koji nam se sviđa i kako želimo da nas drugi percipiraju. Vrijeme je da saznate što bi se moglo nalaziti u vašem parfemu.

Parfem čini koncentracija različitih mirisa, od voća, raznih biljaka i životinja. No, u parfemima se nalazi mnogo sastojaka koje sami nebiste nikako stavili u svoj miris i koje ne želite u svom parfemu.

Mnogi popularni i dizajnerski parfemi mogu biti puni životinjskih sastojaka, uključujući analni sekret i fekalije. Da, dobro ste pročitali. Izrada parfema drevna je umjetnost, a neki sastojci koji se i danas koriste potječu od životinja.

Kada mislite o parfemu, životinje vam ne padaju na pamet. Međutim, sastojci parfema dobivaju se okrutnim metodama koje uključuju životinje. Uz to, većina parfema testira se na životinjama kako bi se osigurala njihova “sigurnost” za ljude.

Uglavnom će biti teško saznati potpun sastojak parfema jer se određeni sastojci mogu sakriti pod oznakom “miris”. Proizvođači najčešće ne otkrivaju “tajne sastojke” parfema kako ih konkurencija ne bi kopirala ili kako potencijalni potrošač ne bi odustao od kupnje.

Životinjski sastojci koji se koriste u parfemima su:

  • Cibet: analni sekret iz životinja sličnih mačkama porijeklom iz Azije i Afrike
  • Ambergris: izlučevina kita
  • Mošus: životinjske analne izlučevine
  • Mlijeko: životinjske mliječne sekrecije, sastavljene od gnoja, masti i bjelančevina
  • Kastoreum: analni sekreti iz dabra
  • Hyraceum: fosilizirana mokraća sisavaca

Ove sastojke ne biste stavili na lice da su uključeni u kozmetički proizvod, pa zašto bi onda isti bili prihvatljivi u mirisu?

Navedeni sastojci mogu biti navedeni na deklaracijama, ali mogu biti i navedeni samo kao „miris“, odnosno “fragrance”. Mnogi od njih danas su sintetički proizvedeni, odnosno ne potječu izravno od životinja. Međutim, tada se trebamo upitati i od čega se prave sintetičke verzije tih sastojaka i kakav dugoročni utjecaj ima na naše zdravlje i naš planet.

Pogledajte Eden parfeme i za žene i za muškarce ovdje.

Objasnimo detaljnije kako se zapravo dolazi do životinjskih sastojaka parfema

Ambergris ili sivi amber aromatična je supstanca nalik vosku, a potječe iz probavnog trakta kita glavate uljarke. Izlazi iz usta kao ispljuvak, odnosno povraćotina. Dok je svjež, ambergris je tamne boje i neprijatnog mirisa. Pod utjecajem sunca, morske vode i atmosfere, poprima svjetliju boju, od srebrno-sive do zlatno-žute nijanse, sve dok na kraju ne postane potpuno bijel. Daje parfemu drvenastu, zamljastu, mošusnu notu. Također, pomaže da miris dulje traje na koži. Vrijednost ove tvari je toliko velika da je smatraju “morskim zlatom”.

Ambergris – izvor: nationalgeographic.com

Mnoge zemlje zabranjuju trgovinu ambera kao dio općenitog naloga protiv lova i eksploatacije kitova, iako kao otpadni proizvod nije obuhvaćen Konvencijom o međunarodnoj trgovini ugroženim vrstama. Većina komercijalno sakupljene ambre dolazi s Bahama.

Danas je zbog oskudici i cijeni, uglavnom zamijenjena sintetikom.

Kastoreum je izlučevina dabrova. U divljini ga izlučuju pomiješano s urinom kako bi označili svoj teritorij. Kastoreum dolazi iz analne žlijezde, tvar izlučuju muški i ženski dabrovi iz “vreća” smještenih kod repova. Dabrovi koriste masni, voštani sekret kako bi zaštitili svoje krzno od vode i kako bi označili svoj teritorij.

Kastoreum – izvor: bmvfragrances.com

Miris sličan kombinaciji vanilije i maline s cvjetnim notama, odnosno kastoreum, donosi informacije o zdravlju dabra i pomaže u razlikovanju članova obitelji i stranaca. Osim u industriji parfema, kastoreum je uobičajen i u prehrambenoj industriji, kao na primjer u sladoledima s okusom vanilije.

Kad je kastoreum svjež, to je ljepljiva tekućina od žute i mliječne do sive boje, ovisno o vrsti dabra i njegovom spolu. U živoj životinji ta se tekućina pomuže i osuši do čvrste supstance za izradu parfema. U mrtve životinje uklanja se cijela žlijezda kastoreuma koja se tradicionalno čuva sušenjem.

Obično se dabrovi više ne love zbog svojih krzna ili kastoreuma, pa da bi se stekao ljepljivi sastojak, dabrovi moraju biti anestezirani, a žlijezda kastoreuma dojena od strane čovjeka. Postupak je prilično grub te zbog neugodnosti i troškova za industrije, kastoreum od živih dabrova se sada rijetko koristi. Imajmo na umu da si neke industrije mogu priuštiti kastoreum, te ovu činjenicu ne uzimamo sto posto u obzir. Na Internetu ima svega, pa tako i kastoreuma i parfema koji sadrže kastoreum.

Cibet je sekret od vrste mačke cibet koja živi u Aziji i Africi. U prirodi ga životinje koriste za obilježavanje teritorija i privlačenje partnera. Parfemska ga industrija koristi za pružanje prepoznatljivog mirisa, a djeluje i kao fiksator za očuvanje mirisa.

Kako bi se olakšalo prikupljanje mošusa – ili cibetke – divlje životinje se hvataju i smještaju u malene kaveze u kojima ograničeni prostor poljoprivrednicima olakšava rukovanje životinjom. Uvjeti na farmama koje drže cibetke ne uzimaju u obzir ni najosnovnije potrebe za dobrobit životinje dovedene iz divljine. Osim što su uvjeti katastrofalni, životinjama se na silu uzima sekret. Pokušaji uzgoja cibeta u zatočeništvu više su puta propali. Tko zna koliko se divljih cibeta drži na farmama u Etiopiji i u drugim dijelovima Afrike još uvijek.

Eden parfemi – izvor: mybeautybunny.com

Etika ovog brenda je korištenje ulja i organskog alkohola od cikle koji kupuju isključivo iz Europe gdje su ispitivanja na životinjama zabranjena više od 5 godina. Svi parfemi imaju IFRA certifikat, sigurni su i nisu toksični.

Eden Perfumes stvorio je veganske verzije mirisa od vrhunskih dizajnera, uključujući Stella McCartney, Dior, Tom Ford, Hugo Boss, Versace, Prada, Marc Jacobs, Dolce & Gabbana, Chanel, Armani, Yves Saint Laurent, Juicy i Burberry.

Eden parfem bez životinjskih sastojaka

Citiramo Eden parfumes, proizvođača koji spada u top 10 parfema na svjetskoj ljestvici koji nisu okrutni prema životinjama i ne koriste spomenute životinjske sastojke:

“Previše volimo životinje da bismo na njima eksperimentirali.”

“Previše volimo prirodu, potičemo recikliranje.”

“Previše volimo ljude, želimo da koristite naše botaničke parfeme.”

“Volimo svoje kupce, parfeme činimo cjenovno pristupačnim.”

Slike:

https://www.bmvfragrances.com/productcategory/castoreum-perfumery-base

https://www.nationalgeographic.com/news/2012/9/120830-ambergris-charlie-naysmith-whale-vomit-science/

https://www.animalspot.net/african-civet.html

 

 

Be Pure
Ova stranica koristi "kolačiće" (eng. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i praćenje posjećenosti. Postavke prihvata kolačića možete podesiti u vašem internet pregledniku. Nastavkom korištenja stranice smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "Prihvaćam"