Što je glicerin i zašto je on sastojak svakog kozmetičkog proizvoda?

Untitled design

Ako obraćate pozornost na sastav proizvoda, u gotovo svakom opisu proizvoda pronaći ćete oznaku ‘glicerin’. Ova oznaka možda vam je poznata kao opis masnoće u proizvodu koja hidratizira kožu. No, što zapravo je glicerin? Od kuda dolazi? Koje su njegove prednosti za tvoju kožu? Glicerin u kozmetici je najopćenitiji pojam i vrijeme je da saznaš istinu o tome zašto ga uopće koristimo kao sastav u kozmetičkim proizvodima.

Što je glicerin?

Glicerin je organski spoj poznat kao glicerol, a radi se o bistroj, želatinastoj tekućini bez mirisa slatkog okusa. Može se dobiti fermentacijom šećera ili sintetski – iz propilena (radi se o metodi šećernog vrenja), hidrolizom (razgradnja molekula kovalentnih složenih kemijskih spojeva u reakciji s vodom), te iz masti (biljna ili životinjska). Kada ga namažemo na kožu, možemo osjećati blagu toplinu. A to se događa zato što je glicerin humektant. To znači da glicerin privlači vlagu i smanjuje nestajanje vlage u koži. Kada se glicerin poveže s vlagom u koži, događa se egzotermna reakcija, zato osjećamo toplinu kada ga namažemo. Dobro je znati da glicerin nije otrovan za kožu.

Tajna u svemu su molekule glicerina. Naime, glicerin je alkohol i njegove molekule izgledaju kao mala krunica s tri kapljice alkohola na vrhu i tri ugljika u bazi koji drže sve zajedno. Stoga, a jednom kapljicom alkohola po ugljiku, glicerin može držati puno vode.

Zašto se glicerin nalazi u kozmetici?

Glicerin je u kozmetici poznat kao prirodni čimbenik koji daje koži vlagu (time i sprječavajući da vlaga nestane). Osim toga, poboljšava glatkoću kože, odnosno čini ju mekom. Stoga je kompatibilan za bilo koji tip kože i za sve dobne skupine, sredstvo je za regeneriranje kose i daje joj hidrataciju, te je sredstvo za oralnu njegu.

Prema podacima istraživanja iz tvornica koje proizvode kozmetiku, glicerin je treći najčešće prijavljen sastojak svakog kozmetičkog proizvoda, nakon vode i parfema. (Istraživanje – Safety Assessment of Glycerin as Used in Cosmetics).

Ako obratimo pozornost na neke proizvode možemo odgovoriti na pitanje čemu služi glicerin u proizvodima.

Šampon – zadržava vlagu u kosi, hidratizira ju. Koristi se kao sredstvo zgušnjavanja šampona, time tekstura šampona postaje gusta i bogata

Losioni za tijelo – hidratizira kožu

Paste za zube – sprječava da pasta ne bude suha i pomaže da pasta bude slatkog okusa

Osim hidratantnih svojstava, glicerin se smatra korisnim za ublažavanje dodatnih zdravstvenih problema, uključujući iritacije i zatvaranje kože. Također je vrijedan sastojak brojnih farmaceutskih i prehrambenih pripravaka.

biljni glicerin

Gdje se nalazi glicerin u kozmetičkim proizvodima?

Gotovo nema kozmetičkog proizvoda bez glicerina. Ako sada primite bilo koji proizvod i pogledate sastojke pronaći ćete ovaj sastojak. Nalazi se u regeneratorima za kosu, kremama za njegu kože i kremama za sunčanje, proizvodima za ispiranje (proizvodi za oralnu higijenu), proizvodu za kupku, proizvodima za bebe, losionima, parfemima, pa čak i sprejevima za kosu, dezodoransima, kremama za brijanje, sapunima itd.

 

Koje su oznake glicerina u kozmetičkim proizvodima?

Kada čitate sastav proizvoda na pakiranju, glicerin možete pronaći pod oznakama:

Glycerol, Glycerolum, Glicerol, Glyzerin, 1,2,3-Propantriol, Glycerinester, Pfl. Glycerin, Clycerin, Glycreth-26, Polyglycerol, Vegetable Glycerin

 

Koje su prednosti glicerina?

Osim hidratacije i zadržavanje vlage u koži, glicerin ima i druge prednosti.

  • Pomaže u zaštiti kože od iritacija
  • Pomaže u njezi suhe kože, dajući joj mekoću i podatnost
  • Učvršćuje kožu, čini ju snažnijom i zaglađenom
  • Povećava prodiranje drugih sastojka u dublje slojeve kože
  • Poboljšava otpornost kože i daje mladenački izgled
  • Uključen je u aktivnost akvaporina na površini kože (akvaporin – proteini koji kanaliziraju protok vitalnih hidratantnih supstanca na površini kože)
  • Sprječava ljuštenje kože
  • Poboljšava strukturu i izgled kože
  • Pomaže u sazrijevanju stanica kože
  • Poboljšava elastičnost kože
  • Pomaže u zacjeljivanju kože kada imamo rane
  • Može se koristiti kao sredstvo za čišćenje kože

Koji su izvori glicerina?

Obično, glicerin se dobiva iz izvora životinjske masti i biljnih ulja.

Životinjske masti

Glicerin iz životinjskih masti potječe od životinjskih triglicerida, jedne vrste molekule masnoće koja se obično nalazi u životinjskoj krvi i glavna je komponenta masnog tkiva životinje. Svaka molekula triglicerida sadrži tri lanca masnih kiselina, koji su svi povezani s glicerolnom osnovicom. Tijekom pripreme sapuna, spojevi koji drže masne kiseline na glicerolu su slomljeni, dajući glicerin kao nusprodukt.

Masnoća se pomiješa s vodom i zagrijava se na srednjoj do niskoj temperaturi dok ne postane gusta. Zatim se smjesa ohladi preko noći u hladnjaku. Otvrdnuta smjesa može se ili kuhati kako bi se uklonio višak vode ili zategnuti kako bi se uklonile nečistoće tada se može koristiti u sapunima, losionima ili proizvodima za kosu.

Biljna ulja

Sva sreća možemo pronaći glicerin i u biljkama. Obično se radi iz sojinog ulja, kokosovog i palminog ulja. Biljni lipidi se također tipično pohranjuju kao trigliceridi. Trigliceridi biljke često se razlikuju od triglicerida životinja zbog njihovih lanaca masnih kiselina; biljni trigliceridi obično sadrže nezasićene lance masnih kiselina.

Biljni glicerin se često koristi u ljepoti, jer se lako apsorbira u kožu, što kožu olakšava apsorpciju aktivnih sastojaka u proizvodu.

Kako bi znali što stavljamo na kožu, dobro je informirati se o sastojcima proizvoda. Samom oznakom ‘glycerin’ na ambalaži, ne možemo biti sigurni o kakvom izvoru glicerina se radi. Stoga je najsigurnije koristiti veganske proizvode,  odnosno one koji ne sadrže nikakve životinjske sastojke.

Untitled design5

Zamjena za glicerin

 Biljni glicerin, također poznat kao glicerol ili glicerin, bistra je tekućina koja se obično proizvodi od sojinog, kokosovog ili palminog ulja. Bez mirisa je i blagog je slatkog okusa konzistencije poput sirupa. Biljni glicerin posebno je popularan u kozmetičkoj industriji, ali ima i nekoliko drugih upotreba.Također može pružiti zdravstvene prednosti, od zdravlja kože do bolje hidratacije i jačanja crijeva.

 

Što je biljni glicerin?

Glicerin je šećerni alkohol koji se dobiva iz životinjskih proizvoda, biljaka ili nafte. Biljni glicerin je varijanta napravljena od biljnih ulja.

Kažu da je slučajno otkriven prije više od dva stoljeća zagrijavanjem mješavine maslinovog ulja i olovnog monoksida. No, postao je ekonomski i industrijski značajan tek u kasnim 1800-ima kada je prvi put korišten za izradu dinamita. Biljni glicerin se proizvodi zagrijavanjem biljnih masti bogatih trigliceridima — poput palminog, sojinog i kokosovog ulja — pod pritiskom ili zajedno s jakom lužinom, poput lužine. To uzrokuje da se glicerin odvoji od masnih kiselina i pomiješa se s vodom, tvoreći tekućinu bez mirisa, slatkog okusa, nalik sirupu.

 

Gdje se koristi biljni glicerin?

Biljni glicerin ima široku primjenu u prehrambenoj, kozmetičkoj i farmaceutskoj industriji. Na primjer, često se dodaje hrani kako bi se pomoglo u miješanju sastojaka na bazi ulja i vode, zaslađivanja ili vlaženja konačnog proizvoda. Također se može koristiti za sprječavanje stvaranja ledenih kristala u smrznutoj hrani, kao što su smrznuti jogurt s niskim udjelom masti, sladoled i drugi deserti. Glicerin je čest sastojak farmaceutskih lijekova, uključujući lijekove za srce, lijekove protiv kašlja i anestetike. Osim toga, biljni glicerin možete pronaći u pasti za zube, jer pomaže spriječiti da se pasta za zube isuši ili stvrdne u tubi. Štoviše, obično se dodaje sapunima, svijećama, losionima, dezodoransima i šminki.

 

Koje su prednosti biljnog glicerina za kožu?

Biljni glicerin je humektant – djeluje tako da uvlači vodu u kožu i zadržava je, što je izvrsno za poboljšanje funkcije barijere kože i zdravlja kože općenito, kaže Greenfield. Steinmetz objašnjava da zapravo izvlači vlagu i iz zraka i iz vaše kože, pomažući u povećanju razine hidratacije na dva različita načina. Povrh toga, koži daje vlažan, gipki osjećaj, čineći da izgleda puna i zdrava, ističe ona.

Dakle, po čemu se razlikuje od drugih ovlaživača, kao što je hijaluronska kiselina, drugi najčešći? To se svodi na njihove različite kemijske strukture. “Kemijska struktura će u konačnici odrediti koliko molekula vode može privući i zadržati, što zauzvrat određuje koliko je sastojak učinkovit u hidrataciji kože”, objašnjava Greenfield. “Glicerin posebno ima sposobnost zadržavanja nekoliko molekula vode u isto vrijeme, a budući da se glicerin snažno lijepi za sebe, te molekule vode ne isparavaju s kože”, dodaje ona. (S obzirom na to, vrijedno je napomenuti da hijaluronska kiselina može zadržati više vode nego glicerin.)

 

Koje su nuspojave biljnog glicerina?

Naravno, alergija na bilo koji sastojak je uvijek moguća, ali bilo kakve nuspojave su rijetke. Većina ga općenito vrlo dobro podnosi, uključujući i one s osjetljivom kožom.

 

Kako koristiti biljni glicerin i gdje ga kupiti?

Evo u čemu je stvar: biljni glicerin/glicerin toliko je rasprostranjen sastojak da već postoji vrlo velika vjerojatnost da se nalazi u hidratantnoj kremi koju koristite, stoga se nemojte izluđivati ​​tražeći proizvode s glicerinom. Opet, vjerojatno će biti u bilo kojem losionu ili kremi. Uz to, ako želite maksimizirati učinke, pokušajte nanijeti bilo koji proizvod s glicerinom (ili bilo kojim ovlaživačem, u tom slučaju) na kožu koja je blago vlažna ili u vlažnom okruženju; pomislite na sparanu kupaonicu nakon tuširanja. To će sastojku dati više vode za hvatanje, što ga u konačnici čini učinkovitijim. Čisti biljni glicerin također lako dostupan na internetu i da možete jednostavno dodati nekoliko kapi gotovo svakom proizvodu za kosu, kožu ili tijelo kako biste povećali hidratantne prednosti. Ili ga pokušajte nanijeti izravno na područja kao što su ispucale usne ili ispucale pete prije nego što nanesete deblji balzam ili kremu za dodatnu hidrataciju.

 

 

Izvor: https://www.byrdie.com/what-is-vegetable-glycerin-5191132

 

Ova stranica koristi "kolačiće" (eng. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i praćenje posjećenosti. Postavke prihvata kolačića možete podesiti u vašem internet pregledniku. Nastavkom korištenja stranice smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "Prihvaćam"