Što je u Kozmetici Karmin i Odakle Dolazi?

Sto je u kozmetici karmin i odakle dolazi

Crveni ruž je uobičajen make-up proizvod gotovo svake žene. Boja crvenih usnica izgleda neodoljivo i ističe usne. Crvena boja u kozmetici je sveprisutna, bez obzira radi li se o make upu za oči, usne ili obraze. Uobičajeno, na žalost izvor ovog pigmenta dolazi od životinje, točnije od kukaca. U nastavku otvaramo Pandorinu kutiju i otkrivamo sve o jednom od uobičajenih sastojaka u kozmetici – karminu.

Osim u kozmetici, karmin se može pronaći i u hrani. Hrana poput jogurta, bombona, preljeva, đemova koja je crvene boje može sadržavati karmin (E120). Pića popust raznih sokova, također sadrže karmin kako bi se dobila željena boja proizvoda. Karmin se može nalaziti i u obojenoj tkanini. Kada se radi o kozmetici karmin se nalazi u ruževima za usne, sjajilima za usne, balzamima za usne, sjenilima za oči, rumenilima za obraze, lakovima za nokte te proizvodima za njegu – šamponima.

Što je karmin?

Karmin je svima poznati sastav u kozmetici koji daje crveni pigment konačnom proizvodu. Baza crvenog pigmenta u dekorativnoj kozmetici je karminska kiselina koja potječe od kukaca. Radi se o ženkama kukaca zvanog košenil (Dactylopius coccus). Zašto samo ženka? Zato što samo ženke imaju u sebi crveni pigment, a oplođene ženke ga imaju više od neoplođenih. Ova vrsta kukaca živi kao parazit na kaktusima i podrijetlo im je Meksičko.

Kako se dobiva crvena boja?

Upozorenje na okidač: ovo nije ugodno i ne postoji jednostavan način da se to kaže. Karmin se proizvodi sušenjem, drobljenjem, a zatim kuhanjem tijela kukuljica.Obično se insekti koji vole kaktuse pometu sa svojih kaktusa i ubiju uranjanjem u vruću vodu, prekomjernim izlaganjem sunčevoj svjetlosti, pari ili toplini pećnice.Nažalost, oko 70.000 insekata mora biti ubijeno da bi se proizvela samo jedna funta ove crvene boje.Mali crveni kukci porijeklom su iz Latinske Amerike i uzgajaju se uglavnom u Peruu.

S obzirom na to da najviše pigmenta nose oplođene ženke, uzgajivači uzimaju ženke prije nego što polože jajašca, zatim ih osuše i drobe kako bi dobili crveni prah. Ovaj proces dobivanja crvene boje u kozmetici djelomično se smatra prirodnim, ali za dobivanje različitih nijansi boja koristi se kemijski spoj aluminija ili kalcij-aluminija.

carmine cosmetics karmin u kozmetici

Makeup proizvođači koriste ovaj sastojak jer smatraju da je to najbolji sastojak za postizanje najboljih rezultata u nijansama ružičastih i crvenih boja u kozmetici, a time se proizvod i dalje deklarira prirodnim.

Za što se karmin obično koristi?

Karmin je uobičajena boja koja se nalazi u mnogim namirnicama, pićima, odjeći i kozmetici.

Sve od jogurta od jagoda i crvenih lizalica do ruža za usne i rumenila. U osnovi, crvena boja bilo kojeg proizvoda mogla bi se dobiti iz karmina. U kozmetičkoj industriji, karmin se obično koristi za dodavanje živopisnog crvenog, ružičastog ili narančastog pigmenta na ruž za usne, rumenilo, sjenilo i lak za nokte. Karmin je treća najčešća boja koja se koristi u prirodnim i tradicionalnim linijama šminke (na bazi nafte). Samo zato što se za nešto kaže da je prirodno ne znači da ne sadrži karmin – svjesni smo mnogo prirodnih i navodno ne okrutnih proizvoda s karminom.

red nail polish carmine crveni ruz red lipstick

Koja su druga imena za karmin?

Oznake na proizvodima za karmin su:

Carmine, Carmine (Coccus Cactil), Carmine 5297, Carmine Ultra-Fine, Carminic Acid, Carminic Acid Lake, Cochineal, Cochineal Extract, Natural Red 4, B Rose Liquid, Natural Dyes, Natural Pigments, Crimson Lake, C.I. 75470 ili E120. Možda se čak i ušulja u vašu šminku pod oznakom “prirodna boja”.

Da li je karmin veganski?

U kozmetičkim proizvodima ovaj sastojak se ne smatra veganskim, već okrutnim načinom kojim se dobiva željeni proizvod. Ako se proizvod deklarira kao organski ili prirodan, to ne znači da ne sadrži karmin! Mnogo proizvođača kozmetike će napisati da proizvod može sadržavati karmin, što znači da većina kozmetičkih proizvoda sadrži karmin. Ovdje saznajte koji sastojci u kozmetici su životinjskog podrijetla.

Također, ovaj sastojak može izazvati alergijske reakcije. Na primjer, ako postoji iritacija na području oko očiju ili dermatitis na obrazima korištenjem proizvoda, moguće je da se radi o alergijskoj reakciji na karmin.

Koje su alternative za karmin?

Alternative karminu su biljke! Može li bolje? Naime, cikla je jedna od alternativa koja daje boju kozmetičkim proizvodima kao što su ruževi za usne, proizvodi u prahu odnosno sjenila i rumenila ili proizvodima za njegu, točnije šamponima. Osim cikle, često se koristi korijen biljke volujak (engl.alkanet – Alkanna tinctoria). Ostale alternative su grožđe, repa, kurkuma, šafran, mrkva, klorofil, annatto (ekstrakt vanjskog sloja sjemenki tropskog grma Bixa).

biljna crvena u kozmetici red cosmetics

Proizvodi bez karmina mogu biti manje jarko crveni, odnosno svjetlije nijanse, ali zato nisu iritirajući i privlačniji su jer pružaju prirodan izgled.

Druga alternativa su sintetička bojila. No, ona mogu biti dobivena iz katrana ili nafte. Postoje i mineralni pigmenti – aditivi u boji koji se koriste za kvalitetne kozmetičke proizvode. Mineralni pigmenti su visokoučinkoviti aditivi u boji koji se koriste za bojanje kvalitetnih kozmetičkih proizvoda. Ovi aditivi se miješaju s drugim bojama kako bi se stvorila neprozirnost, efekt boja i jedinstvene nijanse koje rezoniraju s potrošačima.

Danas možemo pronaći sve više kozmetike koja je mineralna. Sastojci koji čine čistu mineralnu dekorativnu kozmetiku su:

  • Titanov oksid
  • Cinkov oksid
  • Liskun
  • Željezni oksid

Mineralni pigmenti smatraju se netoksičnima i sigurnima za uporabu u kozmetici. Ako kozmetika sadrži neke od ovih sastojaka, proizvod se može nazvati mineralnim. No, to ne znači da ne postoji mogućnost da proizvod sadrži kemikalije.

Da bi izbjegli karmin u kozmetici, pročitajte sastojak proizvoda. U našoj trgovini možete pronaći kozmetiku koja ne sadrži karmin. Kozmetika bez karmina je kozmetika bez okrutnosti prema živim bićima, pa čak i bubama. Alternativa crvenom pigmentu u kozmetici je mineralni pigment koji je siguran za kožu. Njegova nijansa je prirodna i istaknut će vašu prirodnu ljepotu.

Kako mogu izbjeći karmin?

Sljedeći put kada budete kupovali kozmetiku, samo provjerite sastojke.

Ako na popisu pronađete gore navedene nazive odbacite koji god proizvod držite i krenite. Umjesto toga potražite veganski proizvod!

Ova stranica koristi "kolačiće" (eng. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i praćenje posjećenosti. Postavke prihvata kolačića možete podesiti u vašem internet pregledniku. Nastavkom korištenja stranice smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "Prihvaćam"