Životinjski Sastojci u Parfemima – Sve Što Niste Znali

Zivotinjski sastojci u parfemima sve sto niste znali

Kada bi se duhovnost usporedila s parfemom, glavne note bi bile mir, sloboda, suosjećanje, poniznost, jedinstvo, srčane note čistoće, univerzalne jednakosti, predanosti, iskrenosti i mudrosti i uzvišena osnovna nota bezuvjetne ljubavi.

Ovakav parfem nikako ne bi bio napravljen od životinjskih sastojaka. Kako birate parfem? Prema sastojcima, mirisu kojeg volite ili koji opisuje vašu osobnost? Uglavnom, biramo parfem ne znajući što se u njemu nalazi. Pronašli smo miris koji opisuje nas, koji nam se sviđa i kako želimo da nas drugi percipiraju. Vrijeme je da saznate što bi se moglo nalaziti u vašem parfemu.

Parfem čini koncentracija različitih mirisa, od voća, raznih biljaka i životinja. No, u parfemima se nalazi mnogo sastojaka koje sami ne biste nikako stavili u svoj miris i koje ne želite u svom parfemu.

Mnogi popularni i dizajnerski parfemi mogu biti puni životinjskih sastojaka, uključujući analni sekret i fekalije. Da, dobro ste pročitali. Izrada parfema drevna je umjetnost, a neki sastojci koji se i danas koriste potječu od životinja.

Kada mislite o parfemu, životinje vam ne padaju na pamet. Međutim, sastojci parfema dobivaju se okrutnim metodama koje uključuju životinje. Uz to, većina parfema testira se na životinjama kako bi se osigurala njihova “sigurnost” za ljude.

Uglavnom će biti teško saznati potpun sastojak parfema jer se određeni sastojci mogu sakriti pod oznakom “miris”. Proizvođači najčešće ne otkrivaju “tajne sastojke” parfema kako ih konkurencija ne bi kopirala ili kako potencijalni potrošač ne bi odustao od kupnje.

Životinjski sastojci koji se koriste u parfemima su:

 • Cibet: analni sekret iz životinja sličnih mačkama porijeklom iz Azije i Afrike
 • Ambergris: izlučevina kita
 • Mošus: životinjske analne izlučevine
 • Mlijeko: životinjske mliječne sekrecije, sastavljene od gnoja, masti i bjelančevina
 • Kastoreum: analni sekreti iz dabra
 • Hyraceum: fosilizirana mokraća sisavaca

Ovdje možete saznati životinjske sastojci u kozmetici.

Ove sastojke ne biste stavili na lice da su uključeni u kozmetički proizvod, pa zašto bi onda isti bili prihvatljivi u mirisu?

Navedeni sastojci mogu biti navedeni na deklaracijama, ali mogu biti i navedeni samo kao „miris“, odnosno “fragrance”. Mnogi od njih danas su sintetički proizvedeni, odnosno ne potječu izravno od životinja. Međutim, tada se trebamo upitati i od čega se prave sintetičke verzije tih sastojaka i kakav dugoročni utjecaj ima na naše zdravlje i naš planet.

Pogledajte Colabo parfeme i za žene i za muškarce ovdje.

Objasnimo detaljnije kako se zapravo dolazi do životinjskih sastojaka parfema

Ambergris ili sivi amber aromatična je supstanca nalik vosku, a potječe iz probavnog trakta kita glavate uljarke. Izlazi iz usta kao ispljuvak, odnosno povraćotina. Dok je svjež, ambergris je tamne boje i neprijatnog mirisa. Pod utjecajem sunca, morske vode i atmosfere, poprima svjetliju boju, od srebrno-sive do zlatno-žute nijanse, sve dok na kraju ne postane potpuno bijel. Daje parfemu drvenastu, zemljastu, mošusnu notu. Također, pomaže da miris dulje traje na koži. Vrijednost ove tvari je toliko velika da je smatraju “morskim zlatom”.

Ambergris zivotinjski sastojci u parfemima
Izvor: nationalgeographic.com

Mnoge zemlje zabranjuju trgovinu ambera kao dio općenitog naloga protiv lova i eksploatacije kitova, iako kao otpadni proizvod nije obuhvaćen Konvencijom o međunarodnoj trgovini ugroženim vrstama. Većina komercijalno sakupljene ambre dolazi s Bahama.

Danas je zbog oskudici i cijeni, uglavnom zamijenjena sintetikom.

Kastoreum je izlučevina dabrova. U divljini ga izlučuju pomiješano s urinom kako bi označili svoj teritorij. Kastoreum dolazi iz analne žlijezde, tvar izlučuju muški i ženski dabrovi iz “vreća” smještenih kod repova. Dabrovi koriste masni, voštani sekret kako bi zaštitili svoje krzno od vode i kako bi označili svoj teritorij.

kastoreum u parfemima zivotinjski sastojci parfemi
Izvor: bmvfragrances.com

Miris sličan kombinaciji vanilije i maline s cvjetnim notama, odnosno kastoreum, donosi informacije o zdravlju dabra i pomaže u razlikovanju članova obitelji i stranaca. Osim u industriji parfema, kastoreum je uobičajen i u prehrambenoj industriji, kao na primjer u sladoledima s okusom vanilije.

Kad je kastoreum svjež, to je ljepljiva tekućina od žute i mliječne do sive boje, ovisno o vrsti dabra i njegovom spolu. Ta se tekućina zatim suši do čvrste supstance koja se koristi za sastojak parfema. U mrtve životinje uklanja se cijela žlijezda kastoreuma koja se tradicionalno čuva sušenjem.

Obično se dabrovi više ne love zbog svojih krzna ili kastoreuma, pa da bi se stekao ljepljivi sastojak, dabrovi moraju biti anestezirani, a žlijezda kastoreuma dojena od strane čovjeka. Postupak je prilično grub te zbog neugodnosti i troškova za industrije, kastoreum od živih dabrova se sada rijetko koristi. Imajmo na umu da si neke industrije mogu priuštiti kastoreum, te ovu činjenicu ne uzimamo sto posto u obzir. Na Internetu ima svega, pa tako i kastoreuma i parfema koji sadrže kastoreum.

Cibet je sekret od vrste mačke cibet koja živi u Aziji i Africi. U prirodi ga životinje koriste za obilježavanje teritorija i privlačenje partnera. Parfemska ga industrija koristi za pružanje prepoznatljivog mirisa, a djeluje i kao fiksator za očuvanje mirisa.

zivotinjski sastojci u parfemima
Izvor: www.worldlandtrust.org

Kako bi se olakšalo prikupljanje mošusa – ili cibetke – divlje životinje se hvataju i smještaju u malene kaveze u kojima ograničeni prostor poljoprivrednicima olakšava rukovanje životinjom. Uvjeti na farmama koje drže cibetke ne uzimaju u obzir ni najosnovnije potrebe za dobrobit životinje dovedene iz divljine. Osim što su uvjeti katastrofalni, životinjama se na silu uzima sekret. Pokušaji uzgoja cibeta u zatočeništvu više su puta propali. Tko zna koliko se divljih cibeta drži na farmama u Etiopiji i u drugim dijelovima Afrike još uvijek.

Iako su mnogi proizvođači sada prestali koristiti cibetku u korist sintetičkih mošusa, velike se količine još uvijek proizvode i prikriveno koriste. Međutim, sintetički mošusi nisu nužno humana alternativa pravoj cibeti, jer su možda razvijeni bolnim pokusima na životinjama. Jedini parfemi bez okrutnosti uistinu su oni koji su temeljito istraženi i utvrđeno je da imaju uglednu politiku u pogledu dobrobiti životinja.

Hyraceum je učvršćena mješavina urina i izmeta koje proizvodi sisavac nalik velikom zamorcu, a naziva se Rock hyrax, Rock badger, Rock rabbit, Dassie ili Cape hyrax porijeklom iz Afrike. To je teritorijalna životinja koja živi u velikim kolonijama u špiljama i pukotinama stijena širom Afrike i Bliskog Istoka. Budući da hyrax generacijama živi na istim područjima, njihov izmet i mokraća stisnu se i okamene te postanu gotovo poput fosila.

Njegova je uporaba u parfumeriji prilično nova, ali postaje sve popularnija jer može zamijeniti cibetku i kastoreum bez potrebe za lovom ili mučenjem životinja.

Kasturi je izlučevina ili mošus mužjaka jelena Moschidae koji je postao ugrožen, iako je od 1979. ovo stvorenje sada sretno zaštićeno CITES-om (Konvencija o međunarodnoj trgovini ugroženim vrstama divlje faune i flore). Ovi jeleni žive u Nepalu, Indiji, Kini, Mongoliji, Pakistanu i Sibiru. Kasturi dolazi iz žlijezde koja se nalazi između leđa i rektuma. Mošus je parfemski sastojak, ili “nota”, koji se tradicionalno ekstrahira iz analne žlijezde životinje. U visokim koncentracijama miriši na izmet. Sastojak polako isparava pa miris dugo traje. To ga čini “osnovnom notom” u parfumeriji.

Mošus je uobičajeni popis sastojaka koji može poticati od raznih životinja. Osim dabrova, cibetka i jelena, mošus se može dobiti i od kornjača, krokodila i zmija. Kod ovih životinja mošus se vadi iz analne žlijezde ili žlijezda koje se nalaze u ustima. Korištenje mošusa se smanjilo, što nije iznenađujuće, jer je bila potrebna velika količina mošusa da se proizvede samo kilogram parfemskog sastojka.

Poznato je da se miris kapi prirodnog mošusnog ulja u maramici još uvijek može osjetiti njegov 40 godina kasnije.

Danas postoji golem niz sintetičkih mošusa. Ogroman iznos dolara za istraživanje parfemske industrije uložen je u stvaranje alternativa ovom temeljnom sastojku.

Kako su sintetički kemičari postajali sve bolji u proizvodnji velike količine parfemskih sastojaka po niskoj cijeni, dostupnost sintetike omogućila je industriji da prvi put dosegne masovno tržište. Niski troškovi sintetike koja oponaša prirodu mnogo više pogoduju industrijama od originalnog životinjskog sastojaka koji je skupocjen.

Želimo biti u skladu s prirodom, destilirajući zemaljsku ljepotu u dragocjene parfeme. Ali stvarno porijeklo životinjskog mošusa je užasno i brutalno, pa moramo sakriti te aspekte da ne bi uništili lijepu “prirodnu” priču koju pričamo sebi i svojim potrošačima. Naime, često proizvođači zapakiraju priču u slike prirode, cvijeća i polja kako bi istaknuli ono što nude, dok životinjske sastojke ne spominju.

Širite vijest o ovim sastojcima parfema – mnogi ljudi jednostavno ne znaju ovu mračnu tajnu o podrijetlu životinjskih mošusa.

Ima li potrebe da ugodno mirišimo po cijeni patnje životinja? Znamo da postoje parfemi na bazi biljaka koji su isto tako duboki, dugo traju i bogatog su mirisa. Životinje bi trebale moći živjeti u miru bez prijetnji njihovom postojanju i bez patnje. Morale bi moći živjeti, lutati, trčati – ili štogod. Njihov život ne bi smio biti u nemilosti ljudskih hirova i interesa.

Da li je moguće pronaći veganski netoksični parfem ili drugim riječima, parfem napravljen bez životinjskih sastojaka, koji nije testiran na životinjama i nije toksični za ljude, planetu i životinje? Da, je!

Srećom, postoje tvrtke koje proizvode parfeme bez životinjskih i sintetičkih sastojaka. Jedna od njih je Colabo.

cruelty free parfemi sustainable colabo

COLABO ideja inspirirana je čistom ljepotom – prirodom. Zahvaljujući prirodnim ekstraktima sadržanim u mirisima, priča priču o mjestima, putovanjima, događajima, ljudima, njihovim emocijama i sjećanjima.

Ovaj brend temelji se na načelu da je priroda izvor života i inspiracija. Prihvaćaju odgovornost brige za sadašnje i za buduće generacije. Parfemi napravljeni s velikom predajom i uvjerenjem da nešto može biti napravljeno bolje.

Colabo kompozicije nastaju u suradnji s najpoznatijim proizvođačima parfema u Francuskoj. Inspiraciju crpe iz prirodnih aroma, za koje vjeruju da su BIT svake obitelji mirisa.

Cilj je bio koristiti parfem i miris kao medij emocija, za što vrijeme nije ograničenje:

 • Miris igra izuzetnu ulogu u stvaranju uspomena – omogućuje nam da se prisjetimo posebnih trenutaka iz prošlosti – putovanja, mjesta, osobe koje su nam posebno važne;
 • Oblikujući emocije, utječući na raspoloženje trenutka, miris nam omogućuje da ispričamo priču o sebi – to je boja sadašnjosti i važan dio naše slike;
 • Pozitivno utječući na našu dobrobit, miris nam omogućuje da djelujemo s dodatnom energijom – i hrabro stvaramo budućnost.

Svi COLABO proizvodi sastoje se od najmanje 90% sastojaka prirodnog podrijetla.

Fokus je na popisu čistih sastojaka zadržavajući višedimenzionalni miris. COLABO proizvodi su jednostavno: prirodni ekstrakti sadržani u sastavu, alkohol i voda.

Priroda svakog mirisa, njegov intenzitet i trajnost mogu se odrediti prirodnim ekstraktima. Na ambalaži svakog proizvoda navedene su esencijalni ekstrakti i njihova zemlja podrijetla.

Zahvaljujući prisutnosti brojnih ekstrakata u sastavu, COLABO mirisi su zaokruženi i složeni, pričaju mnoge priče, dugo zadržavajući šarm uspomena i emocija.

Za brend COLABO priroda je prioritet, brinu o prirodnim staništima i štite životinje. Sve što rade temelji se na principima:

Proizvodi su prikladni za vegane, ne koriste sastojke životinjskog podrijetla.

Nema testiranja na životinjama.

Ideje pakiranja temelje se na filozofiji manje otpada, zbog čega se komponente mogu reciklirati i/ili izrađene od recikliranih materijala.

Prioritet Colabo-a je korištenje samo dobrih sastojaka, surađuju s dobavljačima s najvišim standardima u načinu proizvodnje i poštivanju okoliša. Ne koriste GMO. Proizvodi su proizvedeni u skladu s normom ISO 22716:2009 i zadovoljavaju zahtjeva sustava upravljanja kvalitetom ISO 9001:2015.

Ljepota i jednostavnost u održivom obliku: Colabo zna koliko su sirovine koje koriste ograničene pa su se pobrinuli da njihovi proizvodi imaju što manji utjecaj na okoliš, a da pritom zadržie sigurnu formulu i ekonomsku dostupnost.

 • drveni poklopci od jesenova s FSC certifikatom i 50% recikliranim umetkom
 • 90% etiketa reciklirane boce
 • staklena boca 100 ml – može se reciklirati nakon odvajanja od raspršivača
 • papirno vanjsko pakiranje – naljepnica koja se uklanja, kutija na preklop,  umetak.
 • pakiranje je temeljeno na vodenim bojama, koje pakiranje čine potpuno reciklirajućim
 • eliminirana upotreba celofana
 • svi elementi pakiranja napravljeni u EU – ljudska ljepota znači i poštovanje ljudskih prava i rada

Ovo su parfemi koji ne testiraju na životinjama.

Izvor slike:

www.bmvfragrances.com/productcategory/castoreum-perfumery-base

www.nationalgeographic.com/news/2012/9/120830-ambergris-charlie-naysmith-whale-vomit-science/

www.worldlandtrust.org/species/mammals/african-civet/

Ova stranica koristi "kolačiće" (eng. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i praćenje posjećenosti. Postavke prihvata kolačića možete podesiti u vašem internet pregledniku. Nastavkom korištenja stranice smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "Prihvaćam"