Izrada Sapuna Za Početnike – Potpuni Vodič

Izrada Sapuna Za Pocetnike Potpuni Vodic

Mnogi proizvodi koje često kupujete lako se mogu izraditi u udobnosti vlastitog doma, od namještaja DIY do domaće kozmetike poput maski za kosu ili pilinga za tijelo. Domaći sapun mogao bi pobuditi vašu znatiželju. Izrada blagog sapuna može biti i zabavna i isplativa. Osim toga, možete odabrati sastojke i mirise na temelju svojih preferencija.

Sapun je po definiciji ulje pomiješano s lužinom. U proizvodnji sapuna lužina je natrijev hidroksid. Za tekući sapun potreban je kalijev hidroksid. Kombiniranjem i zatim zagrijavanjem ulja i lužine nastaje sapun. Ova kemijska reakcija naziva se saponifikacija. Bez lužine, saponifikacija nije moguća, pa je lužina neophodna za stvaranje sapuna.

Ključni sastojci za pravljenje sapuna

Da biste napravili sapun kod kuće, trebat će vam dva elementa za saponifikaciju: masni i alkalni materijal. Bilo koja vrsta masti će biti dovoljna – maslinovo ulje, kokosovo ulje – ali različite masti daju sapunu različita svojstva.

Maslinovo ulje je dobro za hidrataciju, ali ne stvara dobru pjenu. Kokosovo ulje stvara lijepu pjenu, ali stvara osjećaj suhoće na koži.

Alkalni materijal je lužina. Natrijev hidroksid je vrsta lužine koja se koristi za sapun, dok se kalijev hidroksid koristi za tekuće sapune. Kombinacija oba može se koristiti za izradu sapuna nalik gelu.

Lužina je neophodna za izradu sapuna, ali može biti opasna za rad jer je izrazito korozivna. Može spaliti kožu i napraviti rupe u tkanini. Stoga za rukovanje lužinom potreban dobro prozračen prostor i sigurnosna oprema –  rukavice i zaštitu za oči.

Kroz proces saponifikacije, koji može trajati od nekoliko dana do tjedana, lužina se uklanja iz recepta. Kemijska reakcija koja se odvija preuređuje molekule u lužini i pretvara mast i lužinu u sapun. Dakle, u gotovom sapunu nema preostale lužine.

Ako vas brine rukovanje lužinom, možete kupiti bazu za sapun. Ovo je osnovni sapun koji je već prošao proces saponifikacije. Možete ga otopiti i dodati mirise ili pilinge po vašem izboru, proces poznat melt and pour izrada sapuna.

sastojci za izdradu sapuna

Metode izrade sapuna

Postoje tri glavne metode za izradu sapuna kod kuće:

Otopite i ulijte (melt and pour)

To uključuje kupnju baze za sapun, otapanje i dodavanje sastojaka koje želite – od mirisa do eteričnih ulja – a zatim izlijevanje sapuna u kalup. Saponifikacija se već dogodila, tako da ne morate brinuti o rukovanju lužinom, a sapun se može koristiti odmah nakon što se ohladi. Ovo je dobra opcija ako želite uključiti djecu u svoj proces pravljenja sapuna.

Hladni postupak

To uključuje izradu sapuna od nule korištenjem lužine i masti. Zagrijavanje nije uključeno, ali će sapunu trebati 4 do 6 tjedana da se stvrdne, tako da je saponifikacija gotova i sva lužina nestane.

Vrući postupak

To također uključuje izradu sapuna od nule. Za ubrzavanje saponifikacije koristi se toplina, primjerice iz lonca za kuhanje, pa sapun može biti gotov za samo tjedan dana.

Osnovni pribor i alati za izradu sapuna

Osnovne potrepštine za izradu sapuna:

posuda od plastike ili nehrđajućeg čelika za mjerenje lužine

posuda od plastike ili nehrđajućeg čelika za miješanje lužine i vode

digitalna kuhinjska vaga

silikonske ili drvene lopatice/kuhače

štapni blender (s osovinom od nehrđajućeg čelika)

termometar

kalupi – stare drvene posude, kutija za cipele, silikonski kalupi, pojedinačni kalupi. Bitno je da ih obložite s papirom za pečenje (ako nisu silikonski) i taj papir možete koristiti ponovno.

Sigurnosna oprema za izradu sapuna

Trebat će vam i sigurnosna oprema, kao što su:

zaštitne naočale

gumene ili lateks rukavice

rukavica za pećnicu

majica dugih rukava

pregača

dobro prozračeno radno područje

Ako koristite opremu, opasnosti od ozljede nema.

Savjeti za odabir sastojaka za sapun

Osnovni sastojci sapuna su:

Biljno ulje

100 posto čista lužina

destilirana voda

eterična mirisna ulja ili ulja sigurna za kožu (opcionalno)

prirodna bojila (opcionalno)

Metode izrade sapuna

Ulja

Najbolje ulje ovisi o vašim željama. Ovisno o vašem ulju, tvrdoća i pjena gotovog sapuna će varirati. Primjeri ulja koji se koriste u izradi sapuna uključuju:

maslinovo ulje

kokosovo ulje

ulje avokada

bademovo ulje

ulje jojobe

konopljino ulje

kakao maslac

maslac od manga

shea maslac

Voda

Voda je bitan sastojak. Koristi se za izradu otopine lužine koja se kombinira s uljem. Voda pomaže ulju i lužini da dovrše proces saponifikacije. Dok se sapun stvrdne, većina vode će ispariti. Preporučljivo je koristiti destiliranu vodu. No, mogu se koristiti i druge tekućine, kao što su:

čaj

kava

pivo

kokosovo mlijeko

S ovim opcijama može biti teško raditi ako ste početnik, pa biste se možda željeli držati vode za svoj prvi pokušaj.

Mirisi

Sapunu nije potreban miris da bi vaša koža bila čista. Ali ako želite dodati ugodan miris, možete koristiti eterična ulja ili mirisna ulja. Eterična ulja su uglavnom na biljnoj bazi, a možete ih kombinirati kako biste stvorili prilagođene arome. Mirisna ulja su sintetička. Prilikom odabira mirisnih ulja potražite opcije sigurne za kožu.

Izrada vlastitog recepta sapuna

Slijeđenje recepta korisno je kada ste početnik, ali što ako se osjećate spremnim početi eksperimentirati s vlastitim mješavinama mirisa i sastojaka?

Prije nego počnete praviti vlastite ideje, važno je upoznati se s osnovama pravljenja sapuna.

Kreativno eksperimentiranje može apsolutno dodati više zabave u proces. Ali prvo stjecanje osnovnog iskustva može vam pomoći da shvatite kako sigurno rukovati sastojcima i spriječiti da kreativni uradci ne postanu sigurni rizici.

Savjeti koje treba imati na umu:

Korištenje recepata pomoći će vam razumjeti odgovarajuće omjere lužine naspram ulja koje su potrebne kako biste izbjegli stvaranje sapuna koji iritira kožu. Na primjer, mrvičasti sapun pokazatelj je da sadrži previše lužine.

Različita ulja mogu dovesti do različitog gotovog proizvoda. Isprobavanjem različitih recepata koji koriste različita ulja, možete steći dojam za vrstu sapuna koju svako ulje proizvodi. Zatim, kada vam bude udobno, možete početi eksperimentirati.

Odlukom o namjeni sapuna unaprijed možete odrediti ciljni postotak supermasnoće (superfatting) ili omjer ulja i lužine. Superfatting se odnosi na količinu ulja koja je preostala u vašem gotovom sapunu, odnosno to je višak ulja u sapunu koji se nije pretvorio u sapun. korištenje kalkulatora lužine  može vam pomoći (sigurno) uskladiti omjere sastojaka sa željenim rezultatom.

Ulazni podatak za online kalkulator je težina pojedinoga ulja i superfatting level. Kalkulator će izračunati koliko je potrebno staviti vode i lužine (NaOH). Obično se koristi superfatting level u od 0,5% do 10% (nikada ne 0%). Na primjer, superfatting od 5% znači da je u konačnom sapunu ostalo 5% ulja koje se nije pretvorilo u sapun.

Sva lužina (NaOH i voda) treba reagirati s uljem kako u sapunu ne bi bilo skrivenog NaOH koji bi mogao naštetiti koži. Želite da sapun bude blag i da njeguje kožu. Superfatting level više od 10% će uzrokovati mrvičasti sapun i manje će trajati jer će u njemu ostati veća količina ulja koja može užegnuti.

Pri izradi sapuna preporučuje se odabrati barem tri ulja, ovisno o njihovim svojstvima – količini sapunice, razini njege za kožu i tvrdoći sapuna. Svako ulje ima pojedina svojstava. Također, za svako ulje koji se koristi računa se količina vode i natrijeve lužine, ovisno o saponifikacijskom faktoru. Na primjer, želimo li sapun koji se dobro pjeni, čvrst je i dobro njeguje upotrijebit ćemo kokosovo, maslinovo i bademovo ulje. Kokosovo ulje stvara dobru pjenu i čvrstoću sapuna, dok maslinovo ulje ima njegujuća svojstva, ali također stvara čvrstoću sapuna. Za dodatnu njegu možete dodati na primjer bademovo ulje. Mogućnosti su bezbrojne. Igranje s mirisima, vrstama ulja i alternativama vode u postojećim receptima za sapun može vam pomoći da smislite vlastiti recept. Osnovnim uljima mogu se dodati razna eterična ulja (obično oko 2.5%) za postizanje mirisa i ljekovitih svojstava. U sapun možete dodavati i suhe biljke.

Izrada vlastitog recepta sapuna

Izrada sapuna hladnim postupkom

Korak 1:

Pripremite kalupe za sapun. Koristite stare drvene posude, kutije za cipele, silikonske kalupe, sigurnije je ne koristiti metal. Kalup prekrijte masnim papirom.

Korak 2:

Sva ulja koja koristite trebaju biti u tekućem stanju. U posudu s vrućom vodom stavite staklenke ulja da se ulja otope. Na vagu stavite veću posudu za miješanje sapuna (plastična ili od nehrđajućeg čelika). Ulijte cijelo maslinovo ulje i izvažite masu ulja. Zatim dodajte kokosovo ulje u tekućem stanju i izvažite masu kokosovog ulja. Neka udio kokosovog ulja bude oko 20% od ukupne mase ulja.

Korak 3:

U kalkulatoru odaberite postavke: solid, grams i superfatting level 5%. Zatim unesite masu maslinovog ulja i kokosovog ulja. Kalkulator će izračunati koliko je potrebno lužine i koliko grama vode za vaš sapun.

Korak 4:

U plastičnim posudama izvažite vodu i lužinu. Ovaj dio postupka je najbolje raditi na otvorenom ili u dobro prozračnoj prostoriji!

Dodajte oprezno i polako natrijevu lužinu u destiliranu vodu (nikada vodu u lužinu!). Promiješajte mješavinu drvenim predmetom. Otopina će početi isparavati i grijati se. Ostavite da se hladi, uz povremeno miješanje. Neka bude dobro prozračena prostorija ako niste vani jer će se razvijati i štetni plinovi!  Otopina je sad reagirala i vruća je skoro do temperature ključanja. Dopustite otopini da se ohladi do oko 50°C.

Termometrom provjerite jesu li ulja i otopina lužine na sličnoj temperaturi. Ako jesu, krećemo na idući korak. 

Kad su i ulja i lužina na temperaturi od oko 50°C ulijte polagano lužinu u posudu s uljima uz lagano miješanje (Ne ulja u lužinu!)

Korak 5:

Sa štapnim mikserom miksajte masu i za 10-15 minuta dobit ćete gusti “puding”. U ovom trenutku možete dodati eterična ulja i željene dodatke, na primjer suhe cvjetove, mineralne ili prirodne boje, zelenu glinu, sjemenke. Eterična ulja neka budu u jednakim omjerima, oko 2.5% od ukupne mase ulja. Dobro izmiješajte eterična ulja s dobivenom masom.

Sada možete uliti u kalup za sapun. Kalup sa sapunom pokrijte s dva ili tri ručnika da čuvaju toplinu bi se održala povišena temperatura potrebna za uspješnu saponifikaciju. Ostavite da se stvrdne.

Korak 6:

Nakon 24 sata sapun se može izvaditi iz kalupa i rezati u željene oblike. Tada ga treba ostaviti na prozračnom mjestu, ali unutarnjem da zrije još otprilike četiri tjedna (mjesec dana). Bitno je da sva voda ispari i da sapun postane tvrd.

Sapune treba čuvati na suhom mjestu kako bi mogli stajati i dugi niz mjeseci pa čak i godina.

Izrada sapuna kaustične sode (NaOH)

Također poznata kao sapun „melt and pour“, ova metoda vam omogućuje kreiranje sapuna bez opasnosti rada s kaustičnom lužinom. Potreban vam je bazni sapun kojeg ćete otopiti i svega još nekoliko sastojaka.

Sastojci potrebni za izradu sapuna bez lužine:

 1. 250 ml prirodnog sapuna – Potražite sapun koji ne sadrži kemikalije i mirise, pažljivo gledajte etiketu.Što jednostavnije, to bolje.
 2. 220 ml destilirane vode – Osim vode, moguće tekućine uključuju kavu, zeleni čaj, infuzirano bilje, kokosovo mlijeko i cvjetni hidrosol.
 3. 11 ml biljnog ulja – maslinovo, bademovo ulje ili koje god želite
 4. 5-6 kapi omiljena 100% esencijalna ulja
 5. Bilje ili biljni prah – Osušena ili čak svježa lavanda, osušene ili svježe latice ruže. Biljni prah će se može koristiti kao prirodna bojila.Kurkuma, na primjer, pretvara sapun u ljupku narančastu boju, a pritom joj daje hranjive kvalitete.Spirulina u prahu čini lijepu zelenu boju. Mljevene zobene pahuljice pružaju lijep kvalitet pilinga. Možete koristiti cimet, kakao, šafran itd.

Pribor koji vam je potreban:

 • Ribež
 • Kalupi – koristite kalupe navedene u gore u tekstu
 • 1 posudu za kuhanje
 • 1 drvena kuhača/žlica

Postupak:

Korak 1:

Naribajte bazni sapun u posudu za kuhanje. Zatim ga otopite stalno miješajući drvenom kuhačom. Sapun će se početi zgušnjavati.

Korak 2:

Dodajte tekućinu malo po malo dok ne postignete dobru razinu gustoće. Miješajte cijelo vrijeme.

Korak 3:

Dodajte odabrano biljno ulje i promiješajte.

Korak 4:

Dodajte esencijalna ulja i bilo prah za bojenje ako ste ga odabrali, a zatim dobro promiješajte.

Korak 5:

Smjesu ulijte u kalupe kad bude jako gusta. Ostavite sapun da stoji 6 tjedana.

Izrada sapuna sa sodom bikarbonom

Soda bikarbona u proizvodnji sapuna

Fini bijeli prah natrijevog bikarbonata (sode bikarbone) vrlo je učinkovit u njezi kože i ljepoti. I kao takav se naširoko koristi u izradi organskih domaćih sapuna i proizvoda za pranje. Uključivanje sode bikarbone u mješavinu pomaže u procesu saponifikacije što rezultira tvrdom pločicom s kojom možete raditi. To također pomaže utjecati na pjenu, tako da ne dobijete mekanu smjesu koja ne pere puno.

Izrada sapuna sa sodom bikarbonom

Kada je riječ o izradi sapuna sa sodom bikarbonom umjesto lužinom, postoje sigurnosni postupci kojih se želite pridržavati. Ali dobar dio je što možete izbjeći većinu oštrih učinaka na kožu, za razliku od korištenja lužine.

Direktan kontakt sode bikarbone s kožom može biti vrlo iritirajući, pogotovo za osobe s osjetljivom kožom. Zato se preporučuje korištenje razvodnjene sode bikarbone (što uključuje i sodu bikarbonu u sapunu) na koži.

Zašto uzeti u obzir sodu bikarbonu u svom sapunu?

Postoji mnogo načina na koji bi soda bikarbona mogla biti učinkovita u proizvodnji sapuna, a ako se pitate kako, u nastavku su razlozi da je uključite u svoje proizvode za pranje rublja.

Liječite gljivičnu infekciju

Bilo da sodu bikarbonu koristite u kupkama ili ih umiješate u sastojke sapuna, doista će vam biti korisni za kožu. Želite li se osloboditi svih oteklina i svrbeža zbog gljivične infekcije? Možete vjerovati da će soda bikarbona pomoći u ubijanju stanica kandide odgovornih za širenje.

Infekcije kože

Osim gljivičnih infekcija, soda bikarbona će vam pomoći u rješavanju mnogih drugih kožnih problema. Možete ju dodati u vodu za kupanje ili za izradu sapuna kako biste se lakše nosili sa psorijazom, ekcemom, gljivičnim infekcijama i infekcijama noktiju. Također će pomoći u liječenju pelenskog osipa kod beba.

Potrebni sastojci za izradu sapuna:

 • 455 g kastiljskog sapuna (prirodni je proizvod na bazi maslinovog ulja – 100% prirodan, organski i veganski sapun)
 • 455 g sode bikarbone
 • 95 ml destilirane vode,
 • 5 grama ekstrakta zobi,
 • 5 grama zobenih pahuljica,
 • nekoliko kapi prirodnog esencijalnog ulja po želji

Postupak:

Korak 1:

Naribajte kastiljski sapun kako biste ga lakše otopili.

Korak 2:

Sapun otapajte na pari. Dakle, stavite sapun u zdjelu koju stavljate na drugu zdjelu u kojoj voda lagano ključa.

Korak 2:

U posudi pomiješajte sodu bikarbonu s destiliranom vodom.

Korak 3:

Dodajte mješavinu sode bikarbone i vode u sapun i promiješajte smjesu nekoliko puta dok se lagano topi.

Korak 4:

Dodajte ekstrakt zobi i esencijalno ulje u smjesu i sve pomiješajte.

Miješajte stalno. Ako je potrebno, dodajte malo vode.

Kada dobijete smjesu sličnu pasti ili pireu, stavite ju u kalup. Pospite zobenim pahuljicama.

Nakon 2 – 3 dana izvadite sapun iz kalupa i izrežite po želji.

Izvori:

www.healthline.com/health/how-to-make-soap#creating-a-recipe

wholenewmom.com/how-to-make-soap-how-to-make-homemade-soap/

greenlivingzone.com/

Ova stranica koristi "kolačiće" (eng. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i praćenje posjećenosti. Postavke prihvata kolačića možete podesiti u vašem internet pregledniku. Nastavkom korištenja stranice smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "Prihvaćam"