Koja Kozmetika je Najbolja za Bebe i Djecu? – Potpuni Vodič

Koja kozmetika je najbolja za bebe i djecu Potpuni vodic

Sve više se okrećemo prema proizvodima koji su “clean” (bez toksičnih sastojaka). Važno nam je što stavljamo na kožu kao i ono što unosimo u tijelo, a ono što stavljamo na kožu bebe i djece je još važnije. Dječja koža je ranjivija, propusna za kemikalije i osjetljiva na iritacije, pa su joj potrebni proizvodi s vrlo nježnim formulama. No, kao što proizvodi koji se oglašavaju kao “prirodni” nisu nužno bolji za vaše tijelo, proizvodi za bebe koji tvrde da su “nježni” nisu nužno sigurniji za mališane.

Neki proizvodi za bebe mogu sadržavati štetne sastojke, poput karcinogenih, endokrinih disruptora, kožnih alergena i onih koji izazivaju iritaciju. To može biti teško za znati, jer neki od štetnih kemikalija ne moraju biti navedeni, a drugi se mogu skrivati iza različitih imena. Da bismo razumjeli zašto, trebamo malo pozadine o kozmetičkoj industriji: 1328

Na međunarodnoj razini, postoje mnogi sastojci koji su potpuno zabranjeni u kozmetici, moraju imati naljepnicu upozorenja ili su ograničeni na maksimalne koncentracije, specifične namjene ili područja primjene. Europska unija zabranila je 1328 sastojaka u kozmetici i ograničila korištenje za 256 ostalih. No, američka administracija FDA regulira kozmetiku vrlo drugačije nego lijekove.

Za razliku od lijekova, kozmetički proizvodi ne trebaju odobrenje FDA prije tržišta, a proizvođači nisu obvezni registrirati formulacije proizvoda (iako mogu dobrovoljno) ili se pridržavati dobre proizvodne prakse. To znači da svaki proizvod može ići izravno na tržište bez pregleda – sve dok ne sadrži nijedan od rijetkih sastojaka koji su izričito zabranjeni – i bit će testiran samo ako se prijavi da nije siguran.

Iako se nikakvi zabranjeni sastojci ne dodaju izravno u pjenušavu kupku vaše bebe, postoje neki ne baš sjajni sastojci. Vrijedi napomenuti da neki sastojci, iako su sami po sebi priznati kao sigurni, mogu reagirati s drugim sastojcima i ispuštati kemikalije kao nusproizvod.

Mnogo kozmetičkih brendova dolazi iz Amerike i za sigurnost potrebno je provjeriti sastojke proizvoda kojeg stavljamo na kožu bebe i djece.

najbolja kozmetika za bebe i djecu

Razumijevanje oznaka proizvoda za bebe i djecu

Mnogi proizvodi za njegu dječje kože sadrže tvrdnje koje im pomažu da izgledaju sigurnije. Na primjer, oznake mogu biti:

 • hipoalergeno
 • prirodno
 • nježno
 • organsko

No, s obzirom na FDA regulaciju koju smo spomenuli, takvi pojmovi ne moraju nužno značiti ništa.

 

Koje sastojke u proizvodima za bebe i djecu je potrebno izbjegavati?

Za kupanje bebe i djece kastiljski sapun nije najbolji izbor. Kastiljski sapuni imaju vrlo visok pH koji može izazvati suhoću kože, posebno kod beba i djece. Idealni pH kože je između 4,5 i 6. Čista voda ima pH oko 7, a kastiljski sapuni imaju pH oko 9. Najsigurniji sastojak za kupanje bebe i djece je kombinacija biljnih sastojaka koji imaju kombinirani pH od oko 5,5.

Mirisi/Parfemi (Fragrance) 

Mirisi mogu uzrokovati alergijske reakcije, uključujući osip i probleme s disanjem. Istraživanje iz 2018. o 533 dječja proizvoda pokazala je da gotovo polovica sadrži mirise ili parfeme. Ako je vaša beba osjetljiva na proizvode s mirisima, svakako odaberite proizvode za njegu kože i kupanje koji nemaju ove riječi:

 • miris
 • parfem
 • mješavina eteričnih ulja
 • aroma

Mirisi se mogu navesti općenito bez korištenja specifičnih naziva sastojaka ili se mogu identificirati manje očitim imenom. Potražite proizvode koji su označeni kao “bez mirisa ili koji izričito navode sastojke tog mirisa na pakiranju.

Sintetski mošus se često koristi u mirisnim proizvodima kao zamjena za skupe, rijetke mošuse, koji potječu od mošusnog jelena, cibetke ili kitova spermatozoida. 

Uobičajeni mošus ksilen i keton ograničeni su na maksimalne koncentracije u finim mirisima, toaletnoj vodi i drugim proizvodima u EU zbog izazivanja iritacije kože i inhibiranja proizvodnje hormona. 

Ksilen se također može navesti kao 5-tert-butil-2,4,6-trinitro-m-ksilen. Keton se može nazvati 4’-tert-Butil-2’,6’-dimetil-3’,5’-dinitroacetofenon.

Osim zabrinutosti za zdravlje ljudi, postoje i utjecaji na okoliš. Kemijska struktura sintetičkog mošusa sprječava njihovu laku razgradnju. Oni dolaze do otpadnih voda, tla i vodenih puteva, gdje se bioakumuliraju i uzrokuju toksičnost u vodenim vrstama.

Budući da su ti sastojci često izostavljeni s popisa sastojaka, njihovo izbjegavanje može biti teško. Potražite proizvode koji su označeni kao “bez mirisa” ili koji izričito navode sastojke mirisa na pakiranju.

Fenoksietanol

Fenoksietanol je “glikol eter” koji se koristi kao mirisni sastojak i konzervans koji ubija bakterije i produljuje vijek trajanja proizvoda. Prirodno se nalazi u zelenom čaju, ali se često proizvodi sintetički reakcijom fenola s etilen oksidom, poznatim kao kancerogen. Fenoksietanol je postao češća alternativa jer proizvođači postupno ukidaju parabene i konzervanse koji oslobađaju formaldehid, jer se pretpostavlja da je sigurnija opcija unatoč dugotrajnim zabrinutostima.

Može naći u kremama za sunčanje za bebe, losionima, šamponima, sapunima, pjenušavim kupkama i maramicama. Visoka koncentracija može uzrokovati kontaktni dermatitis, pogoršati ekcem, pa čak i utjecati na središnji živčani sustav. 

Osim toga, 2008. godine FDA je upozorila majke da ne koriste kreme za bradavice koje sadrže fenoksietanol jer kemikalija može uzrokovati povraćanje i proljev kod dojenčadi. Zbog velikih zabrinutosti za sigurnost u slučaju da ga dojenče proguta oralno, pazite da izbjegavate fenoksietanol u proizvodima koji dolaze u dodir s djetetovim ustima, uključujući losion za ruke, pjenušavu kupku itd.

Benzil alkohol

Benzil alkohol je “aromatski alkohol” koji se koristi kao mirisni sastojak, konzervans, lokalni anestetik i otapalo za smanjenje viskoznosti. Prirodno se javlja u nekom voću, cvjetnim uljima i drveću, ali se često sintetički proizvodi kombiniranjem benzil klorida s natrijevim hidroksidom. Vrlo je čest u proizvodima za bebe, a posebno u onima koji se prodaju kao prirodni. Poput fenoksietanola, njegova se rasprostranjenost povećala jer proizvođači traže alternative za parabene.

Iako je benzil alkohol učinkovit konzervans, može djelovati kao senzibilizator kože i uzrokovati kontaktni dermatitis. U koncentracijama od 3% ili više pokazalo se da izaziva iritaciju, a ograničena je na maksimalnu koncentraciju od 1% u kozmetici u Europskoj uniji. Ako sumnjate da bi benzil alkohol uzrokuje iritaciju na bebinoj koži, potražite proizvode bez eteričnih ulja, uključujući ylang ylang, jasmin, ružu i zumbul.

Koje sastojke u proizvodima za bebe i djecu je potrebno izbjegavati

Sintetičke boje

Većinu aditiva za boje i sintetičkih bojila FDA strogo regulira i proizvođači moraju dobiti odobrenje prije nego što budu uključeni u kozmetičke proizvode. Međutim, ova se potvrda ne odnosi na sve boje.

Boje koje ne moraju biti certificirane uključuju one iz:

 • minerala
 • biljaka
 • životinjskih izvora

Parabeni

Paraben u kozmetici se su česti u proizvodima za kupanje i pranje kao što su sapuni i šamponi. Od proizvoda za njegu kože čest su izvor iritacije, pa ih treba izbjegavati kod beba i male djece koja su na njih osjetljiva. Parabeni se također lako upijaju u kožu.

Istraživanja iz 2018. sugeriraju da dugotrajna izloženost parabenima tijekom života osobe može utjecati na njezin metabolizam i regulaciju hormona, pa biste mogli smanjiti izloženost svog djeteta u ranom djetinjstvu.

Parabeni su klasa konzervansa alkil estera koji su i jeftini i vrlo učinkoviti u produljenju roka trajanja proizvoda. Više parabena često se koristi u istoj formulaciji za ciljanje širokog spektra mikroorganizama. Neki parabeni su zabranjeni u kozmetici u Europskoj uniji (uključujući benzilparaben, pentilparaben, izobutilparaben i izopropilparaben), dok drugi nisu štetni i obično se koriste kao aditivi za hranu i konzervansi u kozmetici. Metilparaben, propilparaben, butilparaben i etilparaben najčešći su parabeni u proizvodima za bebe, posebno u kremama za sunčanje, šamponima, sapunima, pjenušavim kupkama, ulju, losionima i kremama za pelene. Sva ova četiri nisu dokazano sigurni.

Parabeni su se našli na udaru kritike zbog svoje sposobnosti da oponašaju estrogen, izazivaju alergije na koži i izazivaju iritaciju. Budući da nadražena i oštećena koža može omogućiti povećano prodiranje i apsorpciju parabena, EU je zabranila propilparaben i butilparaben u proizvodima koji se koriste na području pelena djece mlađe od 3 godine. Metilparaben i etilparaben nisu zabranjeni, jer zbog njihove kemijske strukture manje je vjerojatno da će prodrijeti u kožu.

Kako većina proizvođača postupno ukida parabene zbog sve veće zabrinutosti javnosti, sve je lakše pronaći proizvode s tvrdnjom “bez parabena”. Ako ga nema, pripazite na sastojke koji završavaju na -paraben.

Natrijev benzoat

Natrijev benzoat je još jedna uobičajena alternativa parabenima. Kao mirisni sastojak i konzervans, može se naći u gotovo svim vrstama proizvoda za bebe. 

Iako općenito nije problematičan sam po sebi, natrijev benzoat može stvoriti benzen, koji je poznati kancerogen, kada reagira s askorbinskom kiselinom (vitaminom C) pod određenim uvjetima. To se ne pokazuje kao problem u proizvodima bez vitamina C, ali može postati problem kada se natrijev benzoat nađe u oralnim proizvodima, uključujući pastu za zube, gel za zube i vodicu za ispiranje usta.

Ftalati

Ftalati su kemikalije koje se koriste u nekim kozmetičkim proizvodima. Iako nije jasno kako točno utječu na zdravlje, neka istraživanja iz 2010. ističu da izloženost ftalatima u različitim razdobljima života ima učinke na ljudski razvoj, alergije i reproduktivno zdravlje.

FDA je zaključio da nema dovoljno dokaza za reguliranje ftalata u kozmetici. Prema FDA dietil ftalat (DEP) je jedini ftalat koji se još uvijek često koristi u kozmetičkim proizvodima.

Dietil ftalat je “plastifikator” koji se koristi za zadržavanje mirisa. Zapravo se može naći u svemu, od četkica za zube do igračaka i losiona za bebe. Poput nekih drugih plastifikatora, dietil ftalat je dokazani endokrini disruptor sa sposobnošću oponašanja hormona i prekida proizvodnje hormona. Također je naveden od strane EPA kao prioritetno onečišćujuće sredstvo prema Zakonu o čistoj vodi zbog svoje netopivosti i potencijala da prodre u tlo i kontaminira podzemne vode.

Formaldehid

Formaldehid i konzervansi koji oslobađaju formaldehid koriste se u raznim kozmetičkim proizvodima, uključujući tekuće sapune za bebe i maramice za bebe. Iako ga nećete vidjeti na naljepnici proizvoda jer se ne dodaje izravno u formulaciju proizvoda, formaldehid može završiti u proizvodima za bebe koji uključuju konzervanse kao što su DMDM Hydantoin i Bronopol. Ovi spojevi se koriste za sprječavanje razvijanja bakterija, ali također mogu uzrokovati iritaciju kože i alergijske reakcije kod ljudi koji su na njih osjetljivi. Umjetni konzervansi jedan su od glavnih uzroka iritacije i alergijskih reakcija.

Iako se doze uočene u proizvodima za njegu kože općenito smatraju sigurnima, ponovljena i dugotrajna izloženost može povećati rizik od drugih zdravstvenih problema, uključujući astmu i neke vrste raka.

Većina kozmetičkih tvrtki dobrovoljno je uklonila formaldehid iz svojih proizvoda, no on se još uvijek koristi u nekim proizvodima za bebe i djecu, stoga svakako provjerite popis sastojaka.

Bronopol

Bronopol, ili 2-bromo-2-nitropropan-1,3-diol, je antimikrobni konzervans koji se nalazi u maramicama. U Europskoj uniji ograničen je na maksimalnu koncentraciju od 0,1% zbog svoje sposobnosti stvaranja nitrozamina (razumno očekivanih karcinogena za ljude) u kombinaciji s trietanolaminom, ali nema takvih ograničenja u SAD-u. Također je poznato da pogoršava ekcem.

Kako biste u potpunosti izbjegli formaldehid, držite se podalje od sljedećih sastojaka: kvaternij-15, imidazolidinil urea, diazolidinil urea, DMDM hidantoin, 5-bromo-5-nitro-1,3-dioksan, 2-bromo-2-nitropropan-1,3-diol (bromoksal), hidroksimetilglicinat ili bilo koji polyquaternium.

Ostali konzervansi koji mogu izazvati alergijsku reakciju i iritaciju su:

 • Metilkloroizotiazolinon
 • metilizotiazolinon
 • Parabeni (butil, etil, metil, propil, izobutil)

Dimetikon

Dimetikon se često može naći u proizvodima za bebe kao što su balzami, losioni i kreme za sunčanje. Obavlja zaštitnu funkciju koja može biti namijenjena da spriječi izlazak vlage iz kože ili da kremu za sunčanje učini vodootpornom.

Iako je dobar u obavljanju ove funkcije, postoje i drugi sigurni, prirodni sastojci koji mogu djelovati kao prepreka, ali također imaju niz drugih korisnih djelovanja.

Propilen glikol

Propilenglikol je vrsta alkohola koja se obično koristi u hidratantnim kremama i kremama za sunčanje. Postao je sve popularniji u kozmetičkim proizvodima zbog svojih svojstava omekšavanja kože, ali je također čest uzrok iritacija i alergijskih reakcija.

Razgovarajte s djetetovim pedijatrom ili dermatologom ako sumnjate da vaše dijete ima reakciju na ovaj sastojak.

Sulfati

Sulfati su sastojak koji se teško izbjegava. Koriste se u mnogo različitih proizvoda za njegu kože, kao što su šamponi i sredstva za pranje tijela.

Najčešće korišteni sulfati su:

 • natrijev lauril sulfat
 • natrijev lauret sulfat

Sulfati nisu nužno nesigurni, ali mogu uzrokovati privremenu iritaciju. Ako primijetite bilo kakvo crvenilo, suhoću ili svrbež nakon kupanja, provjerite ima li u bebinim proizvodima sulfata i razmislite o prelasku na proizvoda za kupanje bez sulfata.

Gdje kupiti sigurnu i prirodnu kozmetiku za bebe i djecu?

Zdravu i prirodnu kozmetiku za bebe i djecu možete kupiti u Be pure trgovini ovdje.

Gdje kupiti sigurnu i prirodnu kozmetiku za bebe i djecu

Kreme za sunčanje za bebe i djecu

Nisu sve kreme za sunčanje jednake. Kemijske kreme za sunčanje štite kožu apsorbirajući UV zrake, dok mineralne kreme za sunčanje blokiraju UV svjetlo, odbijajući ga od kože.

Obje štite od štetnih sunčevih zraka, a kemijske kreme za sunčanje često su privlačnije roditeljima jer se lakše nanose.

Međutim, istraživanje objavljeno 2020. sugerira da se neki sastojci kemijskih krema za sunčanje mogu apsorbirati kroz kožu u tijelo. Iako to ne znači nužno da nisu sigurni, roditelji bi trebali biti svjesni potencijalnih rizika dok se ne provedu dodatna istraživanja, budući da neki od ovih spojeva mogu utjecati na aktivnost hormona u tijelu.

Uobičajeni sastojci kemijskih krema za sunčanje koje treba izbjegavati uključuju:

 • avobenzon
 • benzofenon
 • homosalat
 • metoksicinamat
 • oktinoksat
 • oktisalat
 • oksibenzon
 • PABA

Kako odabrati sigurnije proizvode za osobnu njegu bebe i djece?

 • Izbjegavajte “antibakterijske sapune” poput onih s triklosanom. Obični sapun i voda dobro djeluju kako bi spriječili širenje bakterija.
 • Odaberite sredstva za pranje tijela bez mirisa ili sapune s nekoliko jednostavnih sastojaka.
 • Birajte losione bez mirisa, budući da su ftalati često sastavni dio “mirisa” ili “parfema” u tim proizvodima.
 • Izbjegavajte proizvode kao što su antiperspiranti koji obično sadrže aluminij i djeluju tako što blokiraju žlijezde znojnice. Dezodoransi ne sprječavaju znojenje kao antiperspiranti, ali mogu pomoći prikrivanju mirisa i upijanju vlage. Razmislite o dezodoransu sa sastojcima kao što su soda bikarbona ili kukuruzni škrob.
 • Birajte šampone koji ne sadrže ftalate ili parabene.
 • Koristite dječje maramice bez mirisa ili običnu vodu.
 • Kako biste spriječili pelenski osip, često mijenjajte pelene, nježno čistite kožu i koristite kremu za pelene bez mirisa (kao što su proizvodi na bazi cinkovog oksida).
 • Izbjegavajte upotrebu talka, jer može uzrokovati oštećenje pluća ako se udiše. Također je utvrđeno da neki talk sadrži male količine azbesta.
 • Izbjegavajte pastu za zube s triklosanom. Preporučuje se pasta za zube s fluorom, ali počnite s vrlo malom količinom.
 • Izbjegavajte upotrebu lokalnog benzokaina za ublažavanje boli pri nicanju zubića kod beba. Sigurnije alternative uključuju hladni oblog ili masiranje desni prstom.
 • Djeca ne bi smjela koristiti tekućinu za ispiranje usta sve do dobi od 6 godina, kada su sposobna ispljunuti.
 • Uvijek koristite kremu za sunčanje sa SPF 15 do 30 dok ste na otvorenom tijekom toplih mjeseci. Birajte proizvode na bazi minerala kao što je krema za sunčanje s cink oksidom umjesto proizvoda na bazi kemikalija poput oksibenzona.
 • Neki losioni, sredstva za pranje tijela i proizvodi za kosu mogu sadržavati ulja na bazi orašastih plodova (na primjer, bademovo ulje). Ako vaše dijete ima alergiju na orašaste plodove ili sjemenke, najbolje je izbjegavati ove proizvode.Međutim, budite oprezni kada čitate sastojke, budući da se neka ulja na bazi orašastih plodova ne pojavljuju sa svojim uobičajenim nazivom – na primjer, ulje kikirikija može se pojaviti kao “arahisovo ulje”. Za više informacija razgovarajte sa svojim pedijatrom ili alergologom.

Jedan od načina da brinete o proizvodima za bebe i djecu je da donesete zdravije odluke. Biti svjestan sastojaka u proizvodima za osobnu njegu jedan je od načina na koji možete donijeti zdravije odluke za svoju obitelj i okoliš. Dok kupujete, informirajte se o proizvodima i potražite pomoć u prepoznavanju sigurnijeg izbora proizvoda.

Savjeti prema doktorici Lauren Zajac, MD, MPH, FAAP, koja je docentica na Odjelima za medicinu okoliša i javno zdravstvo i pedijatriju na Icahn School of Medicine u Mount Sinai. Pedijatrica s Pediatric Environmental Health Specialty Unit (PEHSU) i klinički direktor za dječje zdravstvene centre u državi New York.

Kozmetički proizvodi moraju biti sigurni za zdravlje beba i djece i trebaju sadržavati samo sastojke koji nisu otrovni; jaki alergeni ili tvari s djelovanjem endokrinih poremećaja, a konzervanse treba koristiti u najnižim učinkovitim koncentracijama.

 

Gdje kupiti sigurne, prirodne krema za sunčanje za bebe i djecu?

Mineralne, zdrave kreme za sunčanje za djecu možete kupiti u Be pure trgovini ovdje.

Ova stranica koristi "kolačiće" (eng. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i praćenje posjećenosti. Postavke prihvata kolačića možete podesiti u vašem internet pregledniku. Nastavkom korištenja stranice smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "Prihvaćam"