Kreme za Sunčanje – Sve Što Trebate Znati

Kreme za suncanje sve sto trebate znati

Svi razumijemo opasnosti od sunca. Nije tajna da dugotrajno izlaganje UV zrakama dovodi do opeklina od sunca i povećava rizik od raka kože. Također je poznato da je zaštita bebine kože kremom za sunčanje posebno važna. Uglavnom kada kupujemo kremu za sunčanje odabiremo ju prema pružanju zaštite širokog spektra od UVA i UVB zraka i da li ima SPF 30 ili više. No, da li je samo to ono što trebamo gledati? Znate li da mnoge kreme za sunčanje sadrže kemijske sastojke koji mogu imati štetne zdravstvene učinke za vas i vaše dijete?

Sunce emitira ultraljubičaste (UV) zrake. I koliko god volite osjećati sunčevu toplinu, ove UV zrake mogu uzrokovati sve vrste oštećenja kože. Postoje dvije vrste UV zraka koje mogu naštetiti vašoj (i bebinoj!) koži: UVA i UVB.

Ultraljubičasto A (UVA) ima veću valnu duljinu i povezano je sa starenjem kože.

Ultraljubičasto B (UVB) ima kraću valnu duljinu i povezano je s opeklinama kože.

UVA

UVA zrake imaju veće valne duljine, ali nižu razinu energije od ostalih UV zraka. UVA zrake, iako su nešto manje intenzivne od UVB, dublje prodiru u vašu kožu. Izloženost uzrokuje genetska oštećenja stanica na najdubljem dijelu vašeg gornjeg sloja kože, gdje se javlja većina karcinoma kože. Koža nastoji spriječiti daljnje oštećenje potamnjenjem, što rezultira preplanulom kožom. S vremenom, UVA također dovodi do preranog starenja i raka kože. 

UVA zrake uzrokuju tamnjenje, a kraće valne duljine UVA također uzrokuju opekline od sunca.

UVB

UVB zrake (ultraljubičaste B) kraći su sunčevi valovi, a prodire i oštećuje najudaljenije slojeve vaše kože. Prekomjerno izlaganje uzrokuje preplanulost, opekline i, u teškim slučajevima, stvaranje mjehurića.

UVB je povezan s faktorom zaštite od sunca (SPF) na deklaracijama proizvoda za zaštitu od sunca. SPF broj vam govori koliko bi dugo sunčevo zračenje (uključujući dio UVA) trebalo da zacrveni vašu kožu kada koristite taj proizvod u usporedbi s vremenom bez kreme za sunčanje.

Intenzitet UVB zraka varira. Dok su sunčeve zrake najjače i predstavljaju najveći rizik od kasnog jutra do sredine poslijepodneva od proljeća do jeseni u umjerenim klimama i još dužim vremenskim razmacima u tropskim klimama, UVB zrake mogu oštetiti vašu kožu tijekom cijele godine, posebno na velikim visinama ili na reflektirajućim zrakama površine poput snijega ili leda. Ne prodiru kroz prozore i vjerojatnije je da će ih filtrirati oblaci. UVB zrake uzrokuju većinu karcinoma kože, ali također mogu doprinijeti preranom starenju kože.

Prema Sveučilištu Iowa Health Care (UIHC), postoji otprilike 500 puta više UVA zraka na sunčevom svjetlu nego UVB zraka! Dakle, ne samo da trebate zaštititi svoju bebu od utjecaja UVB zraka, već je trebate zaštititi i od štetnog djelovanja obilnih UVA zraka.

Što je SPF?

SPF je skraćenica za faktor zaštite od sunca. Ovo je broj koji ćete vidjeti na bočici kreme za sunčanje, na primjer SPF 30. SPF mjera je sposobnosti vaše kreme za sunčanje da zaštiti od UVB zraka i njihovih štetnih učinaka.

Prema Skin Cancer Foundation, SPF broj vam govori koliko bi dugo sunčevim UVB zrakama trebalo da zacrvene vašu kožu da ste nanijeli kremu za sunčanje točno prema uputama u usporedbi s vremenom bez kreme za sunčanje.

Drugim riječima, ako ste pravilno koristili proizvod SPF 30, trebalo bi vam 30 puta duže da izgorite nego da ne koristite kremu za sunčanje.

Koja je razlika izmedu mineralne i kemijske kreme za suncanje

Koja je razlika između mineralne i kemijske kreme za sunčanje?

Glavna razlika između kemijskih i mineralnih krema za sunčanje može se pronaći u njihovim popisima sastojaka.

Kemijska krema za sunčanje je kategorija SPF-a koja koristi aktivne sastojke kako bi apsorbirala sunčeve zrake, pretvori ih u toplinu, a zatim otpusti toplinu kroz kožu. Kemijske kreme za sunčanje sadrže jednu ili više kemikalija, kao što su oksibenzon, avobenzon, oktisalat, oktokrilen, homosalat i oktinoksat. Aktivni sastojci u većini kemijskih krema za sunčanje mogu biti prilično iritantni ako imate osjetljivu kožu ili kožu sklonu aknama. Također se pokazalo da kemijska sredstva za zaštitu od sunca imaju neke štetne učinke na okoliš, na primjer za koraljne grebene. Potencijalno su i otrovne za vodene ekosustave. Studije koje su uslijedile dodatno su pokazale štetan utjecaj kemijskih krema za sunčanje na koraljne grebene i morske organizme.

Mineralna krema za sunčanje sadrži titanov dioksid i/ili cink oksid. One tvore fizičku barijeru koja reflektira svjetlosne zrake dalje od kože. Američka akademija za dermatologiju preporučuje korištenje mineralne kreme za sunčanje (umjesto kemijske kreme za sunčanje) ako imate osjetljivu kožu ili kožu sklonu aknama.

Zašto se neke mineralne kreme za sunčanje oglašavaju kao “ne nano”? 

Neki proizvođači koji proizvode kemijske kreme za sunčanje sugerirale su da se mineralna krema za sunčanje također može apsorbirati u kožu vašeg djeteta.

Ove tvrtke tvrde da, budući da se sastojci mineralnih krema za sunčanje razgrađuju u sitne komadiće (zvane nanočestice), mogu lako prodrijeti u stanice kože vaše bebe.

Međutim, ova tvrdnja je u suprotnosti s nalazima međunarodne znanstvene zajednice. Izvješće iz 2009. koje je objavilo australsko Ministarstvo zdravlja pregledalo je sve glavne studije cink oksida i titanovog dioksida. Zaključak je jasno izrečen:

“Do danas, trenutna težina dokaza ukazuje na to da nanočestice TiO2 [titanov dioksid] i ZnO [cinkov oksid] ne dospijevaju do održivih stanica kože, već ostaju na površini kože i u vanjskom sloju (stratum corneum) koža.”

Stoga, neke tvrtke su odlučile ne riskirati s nanočesticama i upijanjem kože i napravile mineralnu kremu za sunčanje bez nano čestica.

Kako kreme za sunčanje djeluju na kožu?

Kreme za sunčanje štite kožu od UV zraka pomoću navedenih kemijskih ili mineralnih filtera. Kemijske i mineralne kreme za sunčanje štite vašu kožu od štetnih učinaka sunčevih UV zraka na vrlo različite načine.

Kemijski filteri apsorbiraju UV zrake, razgrađuju ih i oslobađaju u obliku topline, dok mineralni ili fizički blokatori djeluju kao fizička barijera na koži, reflektirajući UV svjetlo

Mineralna krema za sunčanje, cink oksid i titanov dioksid, male su čestice koje sjede na površini kože i fizički sprječavaju UV zrake da prodru u kožu“, kaže Jennifer L. MacGregor, dr. med., certificirana dermatologinja u Union Square Laseru Dermatologija u New Yorku. Također možete nanijeti mineralne kreme za sunčanje na druge proizvode za njegu kože.

Kemijske kreme za sunčanje, s druge strane, dopuštaju UV svjetlo u kožu. Nakon što se svjetlost upije u kožu, kemikalije u kremi za sunčanje (AAD navodi oksibenzon, avobenzon, oktisalat, oktokrilen, homosalat i oktinoksat) stvaraju kemijsku reakciju u kojoj se UV svjetlost pretvara u toplinu, a toplina se raspršuje iz kože, kaže Lauren Ploch, dr.med., certificirana dermatologinja iz Auguste, Georgia.

Je li mineralna krema za sunčanje bolja od kemijske kreme za sunčanje?

S obzirom na potencijalni utjecaj na okoliš i prozivanje kemijskih krema za sunčanje zbog sastojaka, mineralnim kremama za sunčanje se općenito više vjeruje. Mineralnim kremama za sunčanje obično je potrebno dulje da se utrljaju u kožu i potrebno ih je češće nanositi, ali za dugotrajnu upotrebu mogu biti sigurnije.

Međutim, i estetičarka C. Marino i dermatologica H. King napominju da pri odabiru kreme za sunčanje trebate uzeti u obzir svoj tip kože. “Dvije stvari mogu uzrokovati prištiće uzrokovane kremom za sunčanje: začepljenje pora komedogenim materijalima ili reakcija osjetljivosti na kemijske sastojke koji blokiraju UV zrake”, napominje dr. King. Iz tog razloga, ona preporučuje mineralne kreme za sunčanje umjesto kemijskih i predlaže da na deklaraciji potražite one bez ulja ili nekomedogene.

Da li je kemijska krema za sunčanje sigurna za bebe i djecu?

Istraživanja pokazuju da kemijski sastojci u kremama za sunčanje mogu povećati rizik od endometrioze kod žena, smanjiti koncentraciju sperme kod muškaraca i smanjiti razinu testosterona u adolescenata.

Ako je istraživanje pokazalo da ovi kemijski spojevi mogu negativno utjecati na vaše zdravlje, zašto ih je FDA odobrila? Kratko objašnjenje je da je FDA odobrila ove kemikalije kada su počele regulirati zaštitu od sunca u kasnim 1970-ima.

U to vrijeme većina tih kemikalija već se godinama koristila u kremama za sunčanje. Kao takvi, odobreni su bez prolaska kroz strogi postupak odobravanja. 

Da li je kemijska krema za suncanje sigurna za bebe i djecu

Iako nedavna istraživanja sugeriraju da su neke od ovih kemikalija potencijalno štetne, istraživanje još nije konačno. Znanstvenici još uvijek pokušavaju razumjeti učinke sastojaka kemijskih krema za sunčanje.

FDA bi trebala imati ne upitne dokaze kako bi poništila svoje odobrenje i zabranila korištenje bilo koje pojedine kemikalije u kremama za sunčanje. Zato su i danas na tržištu.

S obzirom na ove informacije, jesu li kemijske kreme za sunčanje sigurne za bebe? Nažalost, jednostavno se ne zna jesu li kemijske kreme za sunčanje sigurne za bebe i djecu.

Zapravo, ne zna se niti da li su sigurne za odrasle! 

Je li mineralna krema za sunčanje sigurnija za bebe i djecu?

Kreme za sunčanje koje sadrže samo aktivne sastojke na bazi minerala sigurne su za korištenje kod beba. 

Jedina stvar na koju treba obratiti pozornost su kreme za sunčanje koje koriste i mineralne i kemijske sastojke. Ove kreme za sunčanje mogu se oglašavati kao mineralne kreme za sunčanje, ali mogu imati i kemijske sastojke.

Kao i uvijek, provjerite sastojke prije nego što nanesete bilo koji proizvod na bebinu kožu.

Gdje kupiti mineralnu kremu za sunčanje?

Ako tražite kremu za sunčanje koja je sigurna za vas i vaše dijete, isprobajte Attitude.

Prirodni sastojci neće iritirati nježnu kožu vaše bebe. 

Koje korake možete poduzeti da se zaštitite?

Kako bi vaša koža bila zdrava, važno je zaštititi se od sunčevih zraka, pogotovo ako znate da ćete biti na otvorenom dulje vrijeme.

Nanesite kremu za sunčanje

Odaberite kremu za sunčanje koja nudi zaštitu širokog spektra. To znači da krema za sunčanje ima sposobnost blokiranja i UVA i UVB zraka.

Veći zaštitni faktor (SPF) pružit će veću zaštitu, ali zapamtite da nijedna krema za sunčanje nije 100% učinkovita u blokiranju UV zraka.

Je li mineralna krema za suncanje sigurnija za bebe i djecu

Kremu za sunčanje potrebno je ponovno nanositi barem svaka 2 sata ili češće ako se znojite, vježbate ili plivate. Važno je znati da ne postoje vodootporne kreme za sunčanje, samo one koje su vodootporne.

Kada kupujete kremu za sunčanje, možda ćete se htjeti odlučiti za proizvod na bazi minerala.

Pokrite se

Odjeća može pružiti određenu zaštitu od izlaganja UV zračenju. Najbolje su čvrsto tkane suhe tkanine. Mnoge vanjske tvrtke proizvode odjeću koja pruža povećanu zaštitu od UV zraka.

Ostanite u hladu

Ograničite izlaganje izravnoj sunčevoj svjetlosti tako što ćete ostati u sjeni. To je najvažnije između 10 i 16 sati, kada su UV zrake jače.

Nosite šešir

Šešir širokog oboda može pružiti dodatnu zaštitu vašim ušima i vratu.

Nosite sunčane naočale

Odaberite sunčane naočale koje nude UV zaštitu kako biste spriječili oštećenje očiju i okolne kože.

Kako zaštiti bebe i djecu od UV zračenja?

Zaštitite svoju bebu dok je na suncu. Većina nas ne nosi dovoljno kreme za sunčanje, uključujući bebe. Ako je vaša beba starija od šest mjeseci, morate svakodnevno nanositi kremu za sunčanje na njezinu kožu!

Vaše dijete je izloženo suncu više nego što mislite, zbog čega je važno svakodnevno nanositi kremu za sunčanje, na primjer, dok ju vodite u šetnju u kolicima, sjedite vani dok se vaše dijete ljulja ili se vozi u autosjedalici uz prozor.

Odaberite mineralnu kremu za sunčanje

Izaberite mineralnu kremu za sunčanje koja je:

  • Širokog spektra
  • Bez mirisa
  • Vodootporna do 80 minuta
  • Smatra se sigurnim za grebene

Pronađite hlad

Osim korištenja dobre mineralne kreme za sunčanje širokog spektra, izbjegavajte da beba dugo ostane izravno na suncu. Neka vaša beba bude pod suncobran ili drvom kako biste je zaštitili od izravnog izlaganja suncu.

Također, kada ste u šetnji, koristite suncobran koji ste dobili uz dječja kolica kako biste zaštitili njihovu nježnu kožu.

Stavite svojoj bebi šešir

Ne samo da će vaša beba izgledati iznimno slatko kad nosi šešir, već će zaštititi i lice, oči, uši i stražnji dio vrata od sunca. Svakako odaberite šešir koji pokriva ta područja i koji pravilno pristaje vašoj bebi.

Izvori:

www.skincancer.org/risk-factors/uv-radiation/ 

onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/jocd.12449 

www.everydayhealth.com/skin-beauty/chemical-vs-mineral-sunscreen-whats-difference/ 

www.mustelausa.com/blogs/mustela-mag/mineral-vs-chemical-sunscreen-know-the-difference 

earth.org/reef-safe-sunscreen/ 

www.byrdie.com/natural-sunscreen-chemical-sunscreen#citation-3 

www.healthline.com/health/skin/uva-vs-uvb#protection

Ova stranica koristi "kolačiće" (eng. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i praćenje posjećenosti. Postavke prihvata kolačića možete podesiti u vašem internet pregledniku. Nastavkom korištenja stranice smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "Prihvaćam"