Što je cruelty-free proizvod ili proizvod bez okrutnosti

Često dok prolazim kroz shopping centar, zaustavlja me djevojka s testerima raznih kozmetičkih proizvoda. Uglavnom su to parfemi. Danas je to vrlo čest prizor. Brendovi nam nude besplatne testere svojih proizvoda kako bi ih isprobali i možda se odlučili za kupovinu. Dok mi daje tester u ruke, uvijek prvo poslušam njezino predstavljanje brenda i proizvoda. Nakon priče, ona očekuje moju pozitivnu reakciju i nada se da joj prodaja uspijeva.

Moje prvo pitanje, ako mi je brend ne poznat, će biti “Da li je proizvod testiran na životinjama?” Uvijek sam primijetila njezin začuđujući pogled na prvu, a onda bi rekla nešto poput “Mislim da nije. Nemam informaciju da jest.” Nakon toga svaka djevojka do sada, pitala bi me ista pitanja, kao što su: “Testiranje na životinjama? Kako se to uopće testira na životinjama? Što to znači? Zašto bi netko to radio?” Na početku sam svaki put bila iznenađena kako djevojke ne znaju o proizvodima koje koriste i nisu informirane. One nisu svjesne što zapravo brendovi rade da bi proizvod bio siguran za njihovu kožu i da ne bi napravio negativnu reakciju nakon primjene.

Činjenica da one ne znaju informacije me čini zaprepaštenom. Svaka osoba trebala bi biti educirana o tome.

Što znači pojam “testiranje na životinjama”?

Kompanije koje rade testiranja na životinjama koriste velike laboratorijske prostore u kojima imaju razne vrste životinja koje su uzgojene radi testiranja proizvoda i sastojaka koje proizvod sadrži. Životinje u laboratorijima žive u kavezima cijeli život, nemaju slobodu kretanja i kontrolu nad svojim životom te se ne druže s ostalim životinjama. Mnoge umiru od panike, stresa, pothranjenosti, nemarnog rukovanja ili nuspojava od testova.

Testiranje na životinjama je bilo koji znanstveni pokus ili test u kojem su živa bića prisiljena biti izložena nečemu što bi im moglo nanositi bol, patnju, stres i trajnu psihičku i fizičku štetu. Životinje na kojima se prvode testiranja namjerno su oštećene i obično su ubijene na kraju eksperimenta.

Što znači da je proizvod “bez okrutnosti” (cruelty-free)?

Pojam “bez okrutnosti” široko je korišten, često i zlo upotrebljen, a označava proizvode koji nisu bili testirani na životinjama. Ako na proizvodu piše “ovaj proizvod nije testiran na životinjama” može nam biti lakše, no to znači da proizvod možda nije bio testiran na životinjama, ali sastojci proizvoda koji čine gotov proizvod jesu. Da bi proizvod bio bez okrutnosti ne bi smio proći nikakav oblik testiranja na životinjama u bilo kojem trenutku stvaranja. Obično kompanije testiraju proizvod na putu njegova stvaranja i koriste sastojke koji su testirani na životinjama od treće strane. Brendovi koji su bez okrutnosti ne kupuju sirovine od dobavljača koji testira na životinjama, proizvodi i sastojci proizvoda nisu testirani na životinjama od treće strane i sama kompanija ne testira na životinjama.

Kako znati da li je proizvod sigurno bez okrutnosti?

Mnoge kompanije koriste ne službene logotipe zečeva koji nisu povezani sa službenom organizacijom kao što je Leaping bunny. Bitno je prepoznati logotipe kojima možemo vjerovati. Postoje 3 logotipa zečeva koji označuju proizvode bez okrutnosti, a to su logotipi od službenih organizacija  (PETA-e, Choose Cruelty-Free i Cruelty-Free International).

 

Be Pure
Ova stranica koristi "kolačiće" (eng. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i praćenje posjećenosti. Postavke prihvata kolačića možete podesiti u vašem internet pregledniku. Nastavkom korištenja stranice smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "Prihvaćam"