Koje Sastojke u Kozmetici Treba Izbjegavati? – Potpuni vodič

Koje sastojke u kozmetici treba izbjegavati Potpuni vodic

Iako je na tržištu sve više prirodne kozmetike, susrećemo se s pojmovima u opisu proizvoda koji su nam strani, imaju dugačka imena ili ih je nemoguće izgovoriti. Postoje sastojci u kozmetici koje redovito koristimo, a vrlo su štetni za naše zdravlje. Čak i samo izgovaranje riječi upućuje da se radi o lošem kemijskom sastavu.

Štetni sastojci u kozmetici su toksični. Gotovo svaki proizvod deklarira se prirodnim, no to može biti laž. Ako vidimo da je na proizvodu slika zdrave namirnice i u zelenoj je boji, to ne mora značiti da je proizvod prirodan. Zaključujemo koliko je bitno pročitati sastav proizvoda i upoznati se s njegovim sastojcima. Ponekad nemamo vremena, možda nismo dovoljno educirani, no to nam ne bi trebala biti izlika da znamo što stavljamo na kožu. Kemijski sastojci u proizvodima povezani su s tumorima, hormonalnom neravnotežom i idu direktno u krvotok. Navodimo neke od sastojaka koje svakako treba izbjegavati.

toksicni sastojci u kozmetici

1. Parabeni

Parabeni su kemikalije koje u kozmetici služe kao konzervans. Zbog toga proizvod traje mjesecima pa čak i godinama. Svrha parabena je da čuva proizvod od bakterija. Problem je što se može apsorbirati kroz kožu u krvotok i moguće je da uzrokuje rak dojke i rak testisa. Oponašaju estrogen u tijelu i time dolazi do hormonalne neuravnoteženosti. Osim toga, štetni su i za okoliš.

Štetni učinci za zdravlje su:

– reproduktivne komplikacije

– iritacija kože

– oštećenje mozga i živčanog sustava

– tumori

– hormonalni poremećaj

Parabeni se nalaze u svakom proizvodu, od sapuna do proizvoda za šminkanje. Nabrojat ćemo neke kako bi ti olakšali i dali jasniju sliku ovog štetnog sastojka.

Nalazi se u: šamponima, regeneratorima, sapunima, losionima za tijelo, proizvodima za tuširanje, kremama.

Oznake na pakiranju proizvoda: sve što završava na -paraben (benzylparaben, butilparaben, propilparaben, metilparaben, etilparaben, izobutilparaben).

2. Ftalati

Ftalati su kemikalije koje su plastifikatori, osim u kozmetici nalaze se u raznim drugim proizvodima. A to uključuje igračke, proizvode za pranje rublja, ulja za podmazivanje, ambalažu za pakiranje hrane. U kozmetici ih možemo pronaći u lakovima za kosu, lakovima za nokte, parfemima. U lakovima za nokte služi da lak ne bi popucao, dok u sprejevima za kosu služi da kosa ne bi bila prekruta odnosno ukočena. U parfemima se koristi kao otapalo i fiksativ kako bi se parfem zadržao na koži. Ftalati su endokrini disruptori i mogu uzrokovati hormonalne i reproduktivne probleme i urođene mane. Opasni su za trudnice, odnosno razvoj ploda.

Tri su široko korištena u kozmetičkim proizvodima: dibutil ftalat (DBP), dietil ftalat (DEP) i Di-2-etilheksilftalat (DEHP).

DPB se nalazi i proizvodima za nokte, DEP u proizvodima koji su mirisni, a DEHP nalazi se u ljepilu za trepavice. Ftalati mogu biti navedeni samo kao ‘miris’ tako da možda nećete niti znati da proizvod sadrži ovaj sastojak.

EU regulacija zabranila je DBP i DEHP u kozmetici koja se prodaje u zemljama Europske Unije.

Štetni učinci za zdravlje su:

– hormonalni poremećaji

– razvoj ploda tijekom trudnoće

– smanjenje plodnosti

– tumori

Nalazi se u: parfemima, lakovima za nokte, sprejevima za kosu, ruževima za usne, losionima za tijelo koji sadrže mirise, proizvodima za tuširanje.

Oznake na pakiranju: phthalate, DEP, DBP, DEHP, fragrance.

3. Triklosan

Triklosan je antibakterijski sastojak koji se nalazi u sapunima i proizvodima za pranje rublja, a dopušten je i u proizvodima za kožu. Osim za zdravlje štetan je i za okoliš. U kozmetici bori se protiv neugodnih mirisa, usporava i zaustavlja rast bakterija i pomaže produžiti vijek trajanja proizvoda.

Štetni učinci za zdravlje su:

– hormonalni poremećaji

– smanjenje funkcije imunološkog sustava

– oštećena funkcija mišića

– razvoj tumora

Nalazi se u: pastama za zube, dezodoransima, antibakterijskim sapunima, šamponima, kremama.

Oznake na pakiranju: Triclosan (TSC), triclocarban (TCC).

4. Natrijev lauril sulfat (SLS) i natrijev lauret sulfat (SLES)

SLS i SLES su surfaktanti, a koriste se kao sredstva za pjenjenje i čišćenje kože. Ovi spojevi se u kombinaciji s vodom, mogu koristiti za otapanje ulja ili masti, zato se nalaze u proizvodima za čišćenje lica. Budući da površinski aktivne tvari smanjuju površinsku napetost, stvara se pjena. Kemijski sastav smatra se kancerogenim.

Štetnost za zdravlje:

– alergije

– iritacija kože

– poremećaj prirodne ravnoteže kože

– nadražuje oči

– uzrokuje akne

– povezan je s tumorima i hormonalnom neravnotežom

– neurotoksičan

Nalaze su u: šamponima, proizvodima za čišćenje lica, proizvodima za tuširanje, kupkama za bebe, pastama za zube, sapunima.

Oznake na proizvodu: natrijev lauret sulfat, natrijev lauril sulfat, natrijev lauril eter sulfat, bezvodni natrijev lauril sulfat i irium.

5. Petrolatum

Petrolatum je jedan od naftnih derivata koji je čest sastojak kozmetičkih proizvoda. Koristi se kao sredstvo za hidrataciju. Često su kontaminirani nečistoćama koje uzrokuju rak. Europska Unija klasificira petrolatum u kozmetici kao kancirogen.

Krije se iza imena:

vazelin

ksilen

toluen (benzen, fenilmetan, metilbenzen)

mineralno ulje

tekući parafin.

Štetnost za zdravlje:

– tumori

– iritacija kože

– akne

– uništava imunološki sustav

– usporava rad kože i normalan razvoj stanica

Nalaze se u: kremama, losionima, lakovima za nokte, make-upu, balzamima, šamponima.

Oznake na pakiranju: etrolatum, vazelin, mineralno ulje, parafinski vosak.

6. Butilirani hidroksianizol (BHA) i butilirani hidroksitoluen (BHT)

Butilirani hidroksianizol (BHA) i butilirani hidroksitoluen (BHT) su sintetski antioksidanti na bazi naftnih derivata, koji se u kozmetici koriste kao konzervans. Osim u kozmetici uvelike su korišteni i kao konzervans hrane. Europska komisija klasificirala je BHA kao toksičnu tvar. Povezani su s mnogim zdravstvenim problemima.

Štetnost za zdravlje:

– hormonalni poremećaj

– toksičnost organa,

– nerazvijenost reproduktivnih organa i njihova disfunkcija

– iritacija kože

– tumori

– oštećuje stanice

Nalaze se u: ruževima za usne, tuševima za oči, sjenilima za oči, sjajilima za usne, rumenilima, parfemima, puderima, proizvodima za čišćenje kože, proizvodima za kosu, kremama, dezodoransima.

Oznake na pakiranju: BHA,BHT.

7. Dietanolamin (DEA), monoetanolamin (MEA) i trietanolamin (TEA)

Etanolamini su kemijske skupine koje se sastoje od aminokiselina i alkohola. Spojevi koji se u kozmetici koriste kao emulgatori i kao sredstvo za stvaranje pjene. Naširoko su korišteni u kozmetici. Europska komisija zabranjuje dietanolamin (DEA) u kozmetici kako bi se smanjila kontaminacija s karcinogenim nitrozaminima (tvari koje se također često nalaze u kozmetici).

Štetnost za zdravlje:

– iritacija očiju i kože te dišnog sustava

– alergije i astma

– inhibirani razvoj mozga fetusa

– toksičnost organa i živčanog sustava

Nalaze se u: većini proizvoda za osobnu njegu koji se pjene, uključujući kupke, proizvode za tuširanje, šampone, sapune, proizvode za čišćenje lica, boje za kosu, maskare, pudere, mirise, kreme za sunčanje, kreme za brijanje, sjenila za oči i rumenila te tuševe za oči.

Oznake na pakiranju: DEA ili dietanolimin, TEA ili trietanolamin, MEA ili monoetanolamin cocamide DEA ili kokamid dietanolimin, lauramid DEA ili lauramid dietanolimin, DEA lauril sulfat ili dietanolimin sulfat, linoleid DEA ili linoleid Dietanolimin, ili oleamid DEA ili linoleid dietanolimin, ili oleamid DEA ili linoleid dietanolimin, ili oleamid DEA ili oleamid dietanolimin, ili oleamid DEA ili oleamid dietanolimin.

8. Formaldehid

Formaldehid je bezbojni, jak mirisni plin koji se koristi u industriji i proizvodima za građevinu, pokućstvo i u kozmetici. Kozmetička industrija koristi oblik formaldehida koji nastaje otpuštanjem formaldehida kroz neko vrijeme. Koristi se kao antibakterijski konzervans. Ovaj sastojak zabranjen je u EU.

Kao i formaldehid, konzervansi koji oslobađaju formaldehid su također alergeni i senzibilizatori. Formaldehidni oslobađivači su:imidazolidinil urea

diazolidinil urea

bronopol

DMDM hidantoin

natrijev hidroksimetilglicinat

5-Bromo-5-nitro-1,3-dioksan

quaternium-15

Štetnost za zdravlje:

– iritacija kože i alergije

– tumori

Nalazi se u: lakovima za nokte, ljepilu za nokte, ljepilu za trepavice, gelovima za kosu, proizvodima za ravnanje kose, šamponima za bebe, sapunima za tijelo i gelovima za tuširanje, kozmetici u bojama, dezodoransima.

Oznake na pakiranju: Formaldehid, formalin, urea, diazolidinil urea, imidazolidin urea, polioksimetilen urea, glioksal, DMDM hidantoin, kvaternijum-15, 2-bromo-2-nitropropan-l, 3-diol i natrijev hidroksilmetilglicinat.

9. Polietilen glikol (PEG spojevi)

PEG spojevi su na bazi nafte pomiješani s masnim kiselinama i masnim alkoholima da bi se stvorili sastojci za brojne funkcije u kozmetici, od zgušnjavajućih sredstava, emolijenata do stabilizatora. Često su kontaminirani s etilen oksidom i 1,4-dioksanom, koji su oboje karcinogeni. Također su štetni za okoliš i opasni ako se udahnu u čistom obliku. Upotreba akrilamida zabranjena je u kozmetici u EU, a EU također postavlja granice za količinu akrilamida dopuštenog u proizvodima koji sadrže poliakrilamid.

Štetnost za zdravlje:

– tumori

– toksičan za organe i dišni sustav

– Iritacija kože

– oslabljen imunološki sustav

kemijski sastav kozmetike

Nalaze se u: hidratantnim kremama za lice, proizvodima protiv starenja kože, kozmetici u boji, losionima, proizvodima za kosu, kremama za zaštitu od sunca, šamponima, gelovima za tuširanje, kupkama.

Oznake na pakiranju: poliakrilamid, akrilamid, poliakrilat, polikvaternij, akrilat.

10. Coal tar – katran ugljena (aminofenol, diaminobenzen, fenilendiamin)

Katran ugljena je nusprodukt obrade ugljena odnosno njegovo spaljivanje. Radi se o složenoj mješavini stotina spojeva, od kojih su mnogi policiklički aromatski ugljikovodici (PAH). PAH su kemikalije za koje se razumno očekuje da uzrokuju tumore. Nacionalni toksikološki program i Međunarodna agencija za istraživanje raka smatraju ga karcinogenom.

Štetnost za zdravlje:

– tumori kože

– neurološka oštećenja

– toksičnost organskih sustava (emocionalni poremećaji, poremećaji spavanja, gubitak koordinacije)

– Iritacija

Nalazi se u: šamponima i tretmanima vlasišta, sapunima, bojama za kosu, losionima, proizvodi protiv prhuti.

Oznake na pakiranju: otopina katrana ugljena, katran, ugljen, karbo-cort, otopina katrana ugljena USP, sirovi ugljeni katran, estar, impervotar, KC 261, lavatar, picis carbonis, nafta, nafta visoke koncentracije, destilat nafte, benzin B70, benzin nafta.

Prije nego idete u kupovinu savjetujemo da se informirate o sastojcima proizvoda, ili za vrijeme kupovine googlajte nepoznate sastojke. Da vam olakšamo – sastojak koji je vrlo dugačkog imena najčešće je kemijski sastav proizvoda. Vjerujemo da vam je bitno što stavljate na svoju kožu zato vam preporučujemo prirodne proizvode organskog porijekla.

Ova stranica koristi "kolačiće" (eng. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i praćenje posjećenosti. Postavke prihvata kolačića možete podesiti u vašem internet pregledniku. Nastavkom korištenja stranice smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "Prihvaćam"