Ashwagandha – drevna ljekovita biljka

Ashwagandha - drevna ljekovita biljka

Ashwagandha je istaknuta biljka u indijskoj ayurvedskoj medicini i postala je popularni dodatak zbog svojih zdravstvenih blagodati.

Njezin korijen ima miris konja (na sanskrtu ashva znači “konj”, a gandha znači “miris”) i zato se kaže da daje snagu i vitalnost konja. Koriste se različiti dijelovi biljke, ali najčešće ekstrakt korijena kao dodatak prehrani. Ashwagandha ili Withania somnifera, njezino botaničko ime je poznato pod nazivom „indijska zimska trešnja“ ili „indijski ginseng“.

U ayurvedskoj medicini ashwagandha se tisućljećima koristi kao Rasayana zbog svojih širokih zdravstvenih djelovanja. Rasayana se opisuje kao pripravak koji promiče mladenačko stanje tjelesnog i mentalnog zdravlja i utječe na raspoloženje, a uključuje biljne pripravke, tinkture i eliksire, vrstu hrane, kao i duhovne i fizičke vježbe. Većina biljaka Rasayana su adaptogen ili antistresna sredstva. 

Biljka ashwagandha mali je grm sa žutim cvjetovima koji je porijeklom iz Indije i sjeverne Afrike. Ekstrakti ili prah korijena ili lišća biljke koriste se za liječenje različitih emotivnih i tjelesnih stanja. Mnoge njezine zdravstvene dobrobiti pripisuju se visokoj koncentraciji vithanolida, za koje se pokazalo da se bore protiv upala i rasta tumora.
Ashwagandha je obično dostupna kao churna, fino prosijani prah. Poboljšava funkciju mozga i živčanog sustava te poboljšava pamćenje. Poboljšava funkciju reproduktivnog sustava promičući zdravu spolnu i reproduktivnu ravnotežu. Budući da je moćan adaptogen, pojačava otpornost tijela na stres. Ashwagandha poboljšava tjelesnu obranu od bolesti poboljšavajući imunitet. Također, posjeduje snažna antioksidativna svojstva koja pomažu u zaštiti od staničnih oštećenja uzrokovanih slobodnim radikalima.

Ashwagandha – drevna ljekovita biljka

LJEKOVITO DJELOVANJE

Pomaže u smanjenju razine šećera u krvi

Biljka ima sposobnost snižavanja i pomaže u kontroli razine šećera u krvi. Smatra se da je to zbog toga što djeluje na kortizol, koji igra ulogu u regulaciji šećera u krvi.

Može imati antikancerogena svojstva

Vjeruje se da Ashwagandha ima antikancerogena svojstva jer biljka pomaže potaknuti apoptozu – smrt stanica raka. Ashwagandha također, odgađa rast novih stanica raka i usporava njihov rast. 

Smanjuje razinu kortizola (stres)

Ashwagandha je jedna od indijskih biljaka s adaptogenim blagodatima – pomaže tijelu da se prilagodi emocionalnom i fizičkom stresu. Pomaže u smanjenju kortizola, ‘hormona stresa’ u tijelu. Kronično povišena razina kortizola može biti povezana s povišenom razinom šećera u krvi i debljanjem.

Smanjuje anksioznost i depresiju

Ashwagandha pomaže u smanjenju simptoma tjeskobe i tjeskobnog raspoloženja. Redovita konzumacija Ashwagandhe u pravom doziranju smanjuje ozbiljnu depresiju kod odraslih. Uz to, pomaže u smirivanju središnjeg živčanog sustava, ublažava stres i rješava nesanicu.

Ashwagandha - drevna ljekovita biljka

Može povećati plodnost kod muškaraca i kod žena

Ashwagandha se koristi i kao afrodizijak, jer podržava spolno zdravlje. Poboljšava kvalitetu i broj sjemena kod muškaraca. Povećava libido i plodnost.

Potiče ravnotežu hormona

Djeluje na endokrini sustav potičući ravnotežu hormona. Smanjuje simptome u menopauzi poput valunga i promjena raspoloženja.

Nudi protuupalno i analgetsko djelovanje 

Ashwagandha pomaže u smanjenju upale poboljšavajući imunološke stanice koje se bore protiv infekcije. Potencijalno moćno liječi reumatoidni artritisa. Ayurvedska medicina zgnječila bi korijen u pastu koja se nanosi kao sredstvo za ublažavanje boli, kao i na zglobove kako bi ublažila upalu.

Može smanjiti kolesterol i trigliceride

Ashwagandha može pomoći smanjiti rizik od srčanih bolesti smanjenjem razine kolesterola i triglicerida.

Poboljšava učenje, pamćenje i vrijeme reakcije 

Smanjuje oksidativni stres i poboljšava pamćenje i rad mozga. Ashwagandha pomaže u poboljšanju općeg pamćenja, izvođenja zadataka i pažnje. Tradicionalno se koristi za poboljšanje pamćenja u ayurvedskim lijekovima.

Pomaže u ADHD-u

Ashwagandha je pokazala poboljšanje što se tiče poremećaja pažnje i hiperaktivnosti kod djece, a također pomaže u poboljšanju pažnje i kontrole impulzivnog ponašanja.

DJELOVANJE NA KOŽI I KOSI

Štiti kožu i usporava proces starenja

Snažna antioksidativna svojstva Ashwagandhe pomažu u zaštiti kože od oštećenja slobodnih radikala i usporavaju proces starenja, učvršćujući kožu. 

Ashwagandha potiče proizvodnju prirodne masnoće kože. Također potiče proizvodnju vitalnih spojeva i proteina za zdravu kožu, poput hijalurona za hidrataciju kože, elastina koji kožu održava gipkom i kolagena za njezinu snagu. 

Hidratizira kožu: Ashwagandha umiruje kožu i sprječava njezinu suhoću i grubost. 

Čisti kožu: Spojevi koji se nazivaju vithanolidi pomažu u čišćenju, što može spriječiti začepljenje pora i akne. 

Liječi kožu: Tekuća smjesa ashwagandhe može se primijeniti kao krema za liječenje posjekotina, modrica i infekcija kože. 

Sprječava starenje kože: Ashwagandha pojačava DHEA, koji je sudjeluje u sintezi drugih steroidnih hormona, uključujući testosteron i estrogen. Potiče proizvodnju vitalnih proteina za zdravu hidrataciju kože. DHEA i estrogen pomažu u održavanju mladolikosti kože potičući stvaranje kolagena i povećavajući prirodna ulja na koži. 

Jača kosu i smanjuje njezin gubitak

Ashwagandha posjeduje snažna antioksidativna i protuupalna svojstva koja pomažu u održavanju vlasišta zdravim. Pomaže u poboljšanju cirkulacije vlasišta i jačanju kose, kao i u rješavanju peruti. Također potiče proizvodnju melanina, pigmenta odgovornog za boju kose. Dakle, smanjuje sjedenje kose. Također, pomaže i u rješavanju gubitka kose.

Može se reći da je Ashwagandha simbol vitalnosti jer djeluje umirujuće, pomlađuje, povećava smirenost, obnavlja tijelo i bori se protiv stresa u svakodnevnom životu. Dodavanje ashwagandhe u prehranu može biti jednostavan i učinkovit način za poboljšanje zdravlja i kvalitete života.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Posljednje objave

PROIZVODI NA AKCIJI

ZAVRTITE I OSVOJITE!

1 besplatni proizvod  ili popust
Isprobajte sreću
Never
Remind later
No thanks